Annons:

Gymnasieelev: Påverkar rökning dig?

Gymnasieeleven Ibrahim Haddar skriver om rökning. Foto: Privat

Gymnasieelev: Påverkar rökning dig?

Jag och alla andra som inte röker drabbas av rökning. Alla är medvetna att rökning skadar hälsan men, ändå så gör de det. Det är väldigt dåligt för de som röker men även människor som är omkring dem kan drabbas. Rökningen gör att man inte luktar gott och rökare får sämre kondition. Dessutom – rökning kan försämra immunförsvaret och det ökar chansen att få lungcancer.  

Annons:

Ja, jag vet att det är ett svårt ämne att diskutera men så länge det påverkar människor dåligt så måste jag ta upp den diskussionen igen och igen. Det är fruktansvärt att röka. Rökning är skadligt för hälsan och det är även dåligt för ekonomin. Tänk vad du kunde ha sparat pengar om du inte röker. Vissa familjer har dålig ekonomi på grund av detta, men ingen tänker på det.  

När jag ser kändisar som röker gör de mig besviken, eftersom de är förebild för deras publik. Det jag menar är att deras fans inte borde bli påverkade och sedan börja röka som kändisarna. När en känd person tar en cigg i handen och laddar upp bild på i Instagram eller Facebook, det är inte okej tycker jag. Kändisar måste vara förebilder för den nya generationen.  

Människor som röker tycker att rökning kan vara bra eftersom det minskar stressen och vissa andra tycker att det är kul. När du ser en gammal person som röker som har både svårt att prata och andas så märker du hur allvarligt det är.  En annan sak som jag blir sur över är att se elever som röker utanför skolan, utan att få skäll från någon lärare. Lärarna måste alltid vara aktiva och ha koll på elever genom att ge dem det stöd som behövs för att sluta röka.  

Om du som röker läser detta eller du som vill börja av någon anledning, tänk på hur mycket det kommer att påverka din hälsa. Tänk hur mycket du kommer spara pengar genom att inte röka, per månad slösar du 1700 kr på att förstöra din kropp.

Ibrahim Haddar

Elev på Hultsfreds gymnasium

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt