Annons:

KRÖNIKA: Det betyder att hela Vimmerby andas frisk luft i Nangijala

Man förstår inte hur bra Astrid Lindgrens Värld är innan man får barn. Och man förstår inte hur betydelsefullt ALV är innan en pandemi.

Annons:

Jag spenderade ganska exakt en sjättedel av min barndom på Astrid Lindgrens Värld. Det hjälpte mig säkert på fler sätt än jag känner till, men det hjälper mig inte när Melodikrysset spelar Idas sommarvisa. Då är det tomt, då är jag en människa som borde förvisas från kommunen och aldrig tillåtas återvända. 

Min mamma är annorlunda, gudskelov. Det kan dyka upp någon totalt okänd i tv och det går bara sekunder innan hon berättar att han minsann spelade Klang på ALV 1996. 

Om vi inte var säkra innan så har pandemin lärt oss att tiderna förändras. Ni är säkert många där ute som känner till att egna barn medför ett något annorlunda liv. Numera kan jag Idas sommarvisa när den spelas i radion och jag vet mycket väl exakt hur bra Astrid Lindgrens Värld är. 

*

Jag var säkert själsligt genomdränkt av Babblarna eller Draken eller en ÄLG som heter RALLY när jag såg soppskålsprogrammet på ALV för första gången i somras. Jag hade säkert glömt blöjorna, sömnkontot gapade säkert nära noll och det hade säkert varit en ändlös kamp att bara komma iväg – men det spelar ingen roll. När vi kom dit, när vi satt där, kände jag på riktigt att ingen annan plats hade varit bättre. Hundratals barn som små ljus inför Emil. Nästan dubbelt så många föräldrar som bit för bit inser att detta är på riktigt, att det är såhär det ska vara.

Det är meningar som jag kanske inte såg framför mig minuterna efter Broder Daniels sista konsert någonsin, men tiderna förändras och pandemin drog in över världen, Europa, Sverige och Vimmerby. 

ALV stängdes. 2019 var det bästa året någonsin. 2020 blev ingenting alls. 73 röda miljoner i bokslutet. Det pratades om konkurs. Det kändes som hela Vimmerbys död. 

 *

För naturligtvis var det i stort sett ingen jävel som besökte Vimmerby 2020. Tomt på gatorna, tomt på torget, tomt på stranden. Vimmerby hade sämst utveckling av alla, tappade flest besökare av varenda kommun i Sverige. 

Självklart har vi en del annat som är viktigt för oss som bor och lever här, men vi har bara en verklig dragningskraft. När Astrid Lindgrens Värld nu gör sin största satsning någonsin betyder det inte bara att de hundratusentals turisterna kommer ha ännu roligare här. Det betyder att hela Vimmerby andas frisk luft i Nangijala. 

Fotnot: Artikeln publicerades först i vårt printmagasin Näringsliv. Hela numret hittar du här.


Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt