Annons:

KOMMENTAR: Därför publicerar vi inte politikerns namn

Jakob Karlsson är ansvarig utgivare för Dagens Vimmerby AB:s fyra tidningar.

KOMMENTAR: Därför publicerar vi inte politikerns namn

Att en relativt profilerad politiker i Vimmerby döms till fem års fängelse har förstås ett mycket stort allmänintresse och är på många sätt väl värt en namnpublicering.
Men att värna offret i så stor mån det går är ännu viktigare.

Annons:

Jag hade gärna namnpublicerat politikern för det dödshot som uttalats mot en partikamrat. Som folkvald är den händelsen en viktig del av allmänhetens förståelse för den här mandatperiodens politiska liv i Vimmerby – och allmänheten ska kunna utkräva ansvar av sina representanter i Vimmerbys högsta politiska församling.

Jag hade gärna gjort det, jag har funderat fram och tillbaka, diskuterat med mer erfarna publicister än jag – men alltid kommit till samma slutsats:

I det här fallet är det viktigare att värna flickan som utsatts för våldtäkter och grova sexuella övergrepp i så hög utsträckning det går än att ge allmänheten den information som den egentligen har rätt till.

Tingsrätten slog ihop två helt skilda ärenden till en och samma rättegång och en och samma dom. Hade det gått att separera dem kunde vi ha namngett mannen för hotet mot politikern – jag ser inte att det går. Jag ser inte att det går att säga A utan att säga B och när B sägs så är det uppenbart att den informationen riskerar att ytterligare skada ett barn som redan haft ett nästan tio år långt helvete.

Jag vill inte någon gång bidra till det. Så ska inte vi arbeta. Extremt lite information är värd att publiceras om den riskerar att skada ett barn.

Vi väljer att anonymisera mannen för att anonymisera barnet.

*

Ni skyddar honom, tycker säkert vissa. Det är en ofrånkomlig konsekvens av att vi gör vad vi kan för att skydda barnet. Det här är ett brott som skett inom mannens allra närmaste krets. Skriver man ut mannens namn berättar man vem offret är.

Den utsatta flickan har aldrig valt någon offentlighet och läser man domen så är det uppenbart att hon utsatts för tillräckligt lidande. Vi i media behöver inte basunera ut vem hon är.

Alla vet ändå, menar säkert vissa. Så är det förstås i vårt tidevarv. Alla ansvariga utgivare är självständiga och fattar sina egna beslut. Att andra väljer att publicera namnet kan inte vara ett argument i vår bedömning. Att ta ansvar för våra kanaler är allt vi kan göra.

Självklart kommer det vara så att många vet ändå. Kan vår publicering leda till att en enda person inte kan lista ut identiteten på den drabbade flickan är det gott nog. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt