Annons:

Linnéas lördagskrönika: Jag ser ljuset

Livet är en sörja just nu. En slags... gröt. Det är: vakna äta skjutsa stressa jobba hämta handla mat laga mat lägga somna repeat. Repeat, repeat, repeat. Samma utsikt genom altandörren. Grå idag. Grå igår. Grå imorgon.

Annons:

Instängdhetskänslan. Är jag instängd i det här huset eller på den här gatan eller i den här staden? Eller är jag instängd i mig själv?

Nej fy, vilket gnäll. Det är väl bara att acceptera och ta vara på det lilla. En varm dusch. En god middag. En härlig dröm. Doften av vinter. Eller, om det är doften av vår. Kanske doften av vintern som inte vet om den är vår eller vinter. Doften av osäkerhet. 

Ut och jogga. Samma joggingrunda. Träd. Asfalt. Bostadshus. Träd. Bostadshus. Asfalt. Grusväg. Gästgivarhagen. Asfalt. Bostadshus. Träd. Trottoar och hemma igen. 

*

Hur tar jag mig loss? Jag är så sugen på att bara vända på allt. Göra en Krister Persson. Vet ni inte vem Krister Persson är? Krister Persson, broderi-Krister. Han som var 50 plus, reporter med fast jobb, och som sa upp sig för att börja brodera på heltid. BRODERA PÅ HELTID. Vända på allt. 

Men, jag vill ju absolut inte sätta mig och brodera på heltid i en stuga vid en grusväg. Jag vill ju inte flytta till New York. Jag vill ju inte byta karriär. Jag vill ju INGENTING.

Så kommer jag på det. Det är Mörkret. Mörkret! Jag paralyseras av det. Var är gatlyktorna? Jag kan inte se dem. Vill sätta upp en projektion av en stor, stor stad som lyser och aldrig somnar att titta på när jag joggar. Lite som en brasa på tv:n. Jag vet att den inte finns där men jag behöver lura mig själv. Lite Truman show. 

*

Jag vill bara ha ljuset. Är det så enkelt? Ja. Så enkelt är det. Aldrig förr har jag längtar så mycket efter ljuset. Efter våren. Efter knopparna och livet. Jag går runt som Gollum invirad i min egen ömklighet men så fort en strimma solljus når mitt öga förvandlas jag till Crazy Frog på tjack och skriker “Jag ser ljuset! JAG SER LJUSET!!!” 

Sedan mörker, och åter mörker. Men snart, snart. Vår och liv. Egentligen spelar yttre faktorer, som väder, ingen roll. Universum finns inom mig. Det står det på en sån där lapp till tepåsen, som min vän skickar bild på. Universum är inom mig. Jag vet det. Men det är för mörkt, så jag kan inte se universum. När ljuset kommer, då ska jag känna det. Snart, snart. Men tills dess: vakna äta skjutsa stressa jobba hämta handla mat laga mat lägga somna repeat. Kämpa sista kvarten. 

 

Annons:

Linnéa Nestor

linnea.b.nestor@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt