Annons:

Dackarna har en katt bland hermelinerna – i kväll kan vi bjudas på en småländsk speedwayklassiker

Dackarna från Målilla har ett gyllene läge att ta sitt första SM-guld på elva år. Men åtta poäng kan vara en förrädisk ledning mot ett hemmastarkt Västervik.
Kvällen den 18 september 2018 har alla möjligheter att bjuda på en småländsk speedwayklassiker.

Annons:

Vi vrider tillbaka tiden en vecka. Det var en tisdagskväll som på något sätt var så typiskt Dackarna. Efter att ha kört samtliga säsongens hemmamatcher i fint eller åtminstone helt okej väder så skrämde höstvädret bort den väntade storpubliken. Åtminstone 5 000 åskådare var i ett nafs nere i 3 500.

Och det stannar inte där. Efter att Dackarna kört hela säsongen med samma lag (vilket i och för sig är osannolikt) bröt Patryk Dudek högerarmen i den första SM-semifinalen mot Västervik.

Som sagt, det var en kväll som var så typisk Dackarna. 

Det blev en egoist

Direkt efter matchen öppnade assisterande lagledaren Johan Karlsson upp för att kasta in Frederik Jakobsen i returen i Västervik i kväll. Någon ersättare för skadade Dudek skulle absolut inte plockas in.

– Vi kommer absolut inte att ta in någon ny förare, det vill vi inte göra. Det finns ingen som tillför något. Det är bara egoister kvar där ute och det är inget vi ska ta hit, sa Johan Karlsson då.

Tre dagar senare plockade Dackarna in en av speedwayvärldens största egoister, Krzysztof Kasprzak, i truppen. Om det var rätt? Absolut. Att inte ersätta Dudek hade varit att skjuta sig själv i foten och ge upp hoppet om ett SM-guld.

Passar inte in

Nu blir Kasprzak lite av en katt bland hermelinerna. Dackarna har ett mycket starkt lag, med betoning på lag, där alla känner sig bekväma och behövda. Av det jag hört om polacken under årens lopp passar han inte in i epitetet lagförare. Å andra sidan kanske det inte spelar någon roll alls i den här delen av säsongen. De supportrar som är kritiska till värvningen kommer att ha ändrat uppfattning om rutinerade Kasprzak kör hem SM-guldet till deras klubb om en dryg vecka.

Visade upp sin styrka

Dackarna visade upp sin styrka i förra veckans semifinalmatch på hemmaplan. Maciej Janowski föll ur ramen och Patryk Dudek hade inte heller någon lyckad kväll fram till sin krasch. Då klev istället Pawel Przedpelski, Hans Andersen och Oliver Berntzon fram och körde Målillalaget ett steg närmare SM-final.

I kväll tror jag att en polsk duo har Dackarnas öde i sina händer. Maciej Janowski behöver kliva fram och visa att han inte är sämst när det gäller den här gången också. Och så handlar det om Krzysztof Kasprzak. Klarar han av att plocka med sig formen från Polen till Sverige lutar det åt succé. Det här är en kille som kan ta allt mellan 0 och 15 poäng. Känslan är att han landar någonstans däremellan och det bör räcka för att Dackarna ska slå ut Västervik. 

Kan bli en klassiker

Västervik har förstås ett mycket tufft läge. Att köra in åtta poäng på Dackarna, som inte har förlorat en enda match den här säsongen med mer än två poäng, blir förstås mycket svårt.

Men laget är formstarkt, inte minst på hemmaplan, och det gör att hoppet om en vändning ändå finns där. Ett lag med tuffingar som Nicki Pedersen, Peter Kildemand och Peter Ljung ska aldrig räknas bort.

Kan Västervik köra in fyra till sex av poängen de ligger efter under matchens första halva, ja, då har vi en småländsk speedwayklassiker att skriva hem om.

I den andra SM-semifinalen tar Rospiggarna emot Eskilstuna Smederna i kväll och där har hemmalaget en tolvpoängsledning.

Grundtipset är solklart: nästa vecka möts Dackarna och Rospiggarna i ett dubbelmöte om SM-bucklan. Allt annat vore en jätteskräll.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt