Annons:

GLENNFALK:

Krönikören Micael Glennfalk.

GLENNFALK: "Det är totalitärt och diktatoriskt av Liberalerna"

Att inte ge SD politiska tjänstepersoner i regeringskansliet vid borgerlig valseger vore fel. Det är totalitärt och diktatoriskt av Liberalerna att hävda det, menar Micael Glennfalk i en ny krönika.

Annons:

Jag känner till en tjänsteperson inom offentlig förvaltning som istället för att fatta beslut baserat på riksdagsbeslut, fattat myndighetsbeslut baserat på sin personliga uppfattning. Som var tuffare än riksdagens beslut.

Vi vet ju också det naturliga: när nya politiker tar makten i framförallt region och riksdag, så byts vissa tjänstepersoner ut. Ungefär som Trump; han tillsatte konservativa abortmotståndare till domare i USA:s Högsta Domstol. Detta får nu påverkan på tuffa abortlagar i Texas.

Och så kanske det ska vara? De som har makten ska inte ha tjänstemän som har en helt annan politisk uppfattning. Det skapar problem för exempelvis vänstern om de tjänstemän man har är borgerliga. Hur snabbt expedieras politiska beslut då?

När tjänstemännen agerar på riksdagsbeslut har dessa beslut tagits i majoritet. Och då kan knappast den nyvalda politiken av annan färg få dem att ta andra beslut, annat än att det finns nya riksdagsbeslut.

Jag kan inte tycka att det är konstigt att om vänstern, miljöpartiet, centern och sossarna vinner valet så borde statsförvaltningen få röda tjänstemän. Röda politiker behöver röda tjänstemän. Ganska förståeligt.

*

Det jag däremot har svårt att förstå är att flera politiker i lilla Liberalerna kräver att SD inte ska få politiska tjänstepersoner i regeringskansliet om de borgerliga vinner valet.

Så liberalerna menar att om en partikonstellation där (L) har 4 % (om de nu kommer upp i det), (m) har 21 %, (KD) har 5 % och (SD) 21 % (siffrorna från juli 2021) så skulle ett parti med var femte väljare bakom sig inte få ha några tjänstemän i regeringskansliet om borgerliga blocket vinner valet..? Jag vill påstå att detta är ingen liberal demokrati, inte ens liberalism. Det är tvärtom totalitärt och diktatoriskt. Det är bristande respekt för väljarna och ytterst demokratin.

Cecilia Elving, ordförande i Liberalernas kvinnoförbund formulerar i en motion till partiets landsmöte sitt förakt för demokratins spelregler. Hon säger så här i Expressen: ”Jag vill se dem (SD) så långt från makten som möjligt.”Det ska vara ett stopp för SDs tjänstemän i Regeringskansliet. ”Det innebär ju mycket makt och inflytande som jag inte vill se att Sverigedemokraterna har”, säger hon, också till Dagens Eko i SR.

*

Det är just den här typen av angrepp på demokratin som Cecilia Elving (L) nu gör som får SD att växa ännu mer. Folk blir förbannade, också de demokratiska väljare som finns i andra partier. Man kan inte möta dem och vinna stöd, i en vanlig debatt, de har tagit halva väljarstödet för Liberalerna – då, i ett sista försök, vill man vid en valvinst för borgerligheten förbjuda SD- tjänstemän i regeringskansliet.

Kan man uppvisa ett värre självskadebeteende som politiskt parti..?

Jag är moderat. Jag var också moderat kommunalråd när vi 2014 gick in i ett majoritetsstyre med socialdemokraterna och valde bort SD i Vimmerby och dåvarande centerpartiet som samarbetspartner. Idag sitter SD i kommunstyrelsen men är fortfarande ingen samarbetspartner till den borgerliga majoriteten. Men självklart, för en demokratiskt sinnad person, är att ett parti ska ha den representation väljarna ger dem. I kommun, region och riksdag.

Sedan kan partierna försöka söka samarbeten med närstående partier. I kommunen handlar det mycket om sakpolitik, kompromisser och framförallt personkemi. Där löser man ofta frågor brett. Alla har samma uppfattning om kommunens ekonomiska verklighet.

Makten Miljöpartiet har idag i regeringskansliet – sannolikt också på tjänstemannasidan – står inte alls i proportion till väljarstödet. Men de sitter där med centerns, vänsterns och sossarnas röster bakom sig.

Man köpslår med sina röster, det kan bli väldigt skevt ideologiskt sett. Centern tror sig ha funnit ”den breda mitten” – men det är bara i sin egen fantasi. Någon ”mitt” finns inte. Centern är numera ett rött parti och det får man nog tugga i sig i valrörelsen.

Det blir att kompromissa för en moderat statsminister; han sitter där med Sds och Kds röster bakom sig. Och måste förhandla krav både från Kd och Sd. Sannolikt inte Liberalernas. Det partiet splittras nog upp mellan moderater och centerpartister – och försvinner från riksdagen.

Synd, men tillåts självskadebeteendet fortgå kan det gå så.

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i vår tidning, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte tidningens.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt