Annons:

  • KLT OM OLYCKAN: ”OTROLIGT OLYCKLIGT”

    Vid 18.30 körde tåget in i ett nedfallet träd och spårade sedan ur. Foto: Simon Henriksson

  • KLT OM OLYCKAN: ”OTROLIGT OLYCKLIGT”
  • KLT OM OLYCKAN: ”OTROLIGT OLYCKLIGT”
  • KLT OM OLYCKAN: ”OTROLIGT OLYCKLIGT”

KLT OM OLYCKAN: ”OTROLIGT OLYCKLIGT”

En otäck händelse för de cirka 20 personerna på tåget – och sämsta tänkbara tajming för KLT.
– Först och främst tänker jag på alla resenärer, både de på tåget och de som ska resa med oss inför jul, säger Katharina Seijsing, tågchef på Kalmar Länstrafik, KLT.

Annons:

Vid halv sju ikväll körde ett tåg in i ett stort träd som lagt sig över banan cirka en kilometer söder om stationen i Hultsfred. Kollisionen blev så kraftig att tåget spårade ur.

20 personer befann sig på tåget, som var på väg norröver från Kalmar, men ingen blev fysiskt skadad enligt KLT.

– Man har kört på ett stort träd. Ingen är fysiskt skadad, även om det är en omtumlande händelse förstås. Tåget har gått ur med första hjulparet och Trafikverket ska undersöka om det finns skador på rälsen. Det går inte att lyfta på tåget ikväll, och det innebär i första läget trafikstopp resten av dygnet och under morgonen imorgon. Mer än så vet vi inte nu.

"Vi behöver åtgärder"

Enligt Seijsing är det 30:e gången på ett år som ett tåg på Stångådalsbanan kör in i ett nedfallet träd. Detta är dock första gången som tåget spårar ur under samma tidsperiod.

– Vi har begärt trädsäkring hos Trafikverket och har en del sådana här olyckor. På oelektrifierade spår får man sådana här problem som orsaker skador. Det är inte första gången i år, men det är otroligt olyckligt att det händer nu dagarna före jul. Det kommer bli en hel del ersättningstrafik, men det får vi återkomma med imorgon.

Hur arbetar ni med de drabbade?

– Det arbetet sköter räddningstjänsten. Jag vet att många skulle till Hultsfred, men man gör en evakuering av ett tåg enligt de rutiner som finns. Först och främst tänker jag på alla resenärer, både de på tåget och de som ska resa med oss inför jul. Och att det är ytterligare en trädpåkörning är frustrerande och vi behöver ha åtgärder på våra banor. Även om tågen inte spårar ur när man kör på ett träd blir det skador och du vet ju hur drabbade vi är med skadade fordon. Det innebär fler inställda tåg. Det är inte bra helt enkelt.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt