Annons:

Inget tiggeriförbud i kommunen – SD ville återremittera

Göran Gustafsson (SD) fick avslag på sin motion om ett tiggeriförbud i Hultsfreds kommun. Foto: Ossian Mathiasson

Inget tiggeriförbud i kommunen – SD ville återremittera

Samma dag som Högsta förvaltningsdomstolen tog beslut om att låta Vellinge kommun införa ett lokalt tiggeriförbud fick Sverigedemokraterna avslag på sin motion med samma fokus i kommunfullmäktige i Hultsfreds kommun.

Annons:

Flera kommuner har inte lyckats införa lokala förbud mot tiggeri trots upprepade försök. Vellinge kommun har nu fått rätt att införa ett lokalt tiggeriförbud efter att högsta instansen, Högsta förvaltningsdomstolen, gett sitt beslut under måndagen. 

Senare på måndagskvällen fanns Sverigedemokraterna Göran Gustafssons motion om att förbjuda tiggeri på offentlig plats i Hultsfreds kommun på kommunfullmäktiges dagordning. 

Förslaget från kommunstyrelsen till fullmäktige var att avslå motionen – och Göran Gustafsson begärde ordet direkt. 

– Efter att Vellinge kommun överklagat en liknande motion till Högsta förvaltningsdomstolen och fått en positiv dom så har vi fått en ny praxis. Den här domen upphäver Kammarrättens dom och Förvaltningsrättens och Länsstyrelsens avgöranden i frågan. Vi i SD-gruppen yrkar på en återremiss av motionen, säger Göran Gustafsson. 

Var inte främmande för återremiss 

Kommunalrådet Lars Rosander (C) gick också upp i talarstolen och yrkade på ett avslag även om han sa att frågan kan komma upp till ytan på nytt. 

– Även om vi går på förslaget som finns från kommunstyrelsen så kan vi även ta upp ärendet och titta på vad det skulle få för konsekvenser för vår del. I detta skede avslår jag motionen men jag lovar att vi ska se över detta på sikt, säger Lars Rosander. 

Åke Nilsson (KD) var inte emot Gustafssons förslag om en återremiss av ärendet.

– Jag kan leva med kommunstyrelsens beslut men jag kan också tänka mig, eller faktiskt tycka, att det kan vara schysst med återremittering. Man skulle i lugn och ro kunna jobba med det. Jag har ingen egen principiell inställning till varken det ena eller det andra men jag tycker att det kan vara vettigt att titta på det, säger Åke Nilsson.

"Inget stort problem"

Lennart Beijer (V) gick klart och tydligt på kommunstyrelsens beslut. 

– Just nu är tiggeriet inget stort problem i Hultsfreds kommun så varför ska vi hissa upp det så högt. Jag har inte sett en tiggare på en bra stund, säger Lennart Beijer. 

Gustafssons förslag om en återremiss gick inte vägen och kommunfullmäktige röstade ner motionen och gick på föreslaget från kommunstyrelsen. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt