Annons:

Världens första serietillverkade biogastraktor presenteras i Vimmerby i veckan. Foto: Pressbild

Världens första biogasdrivna traktor presenteras i Vimmerby

I samband med att världens första serieproducerade biogastraktor börjar saluföras i Sverige är ett exemplar på besök för uppvisning och demonstration. Vimmerby är evenemangets första anhalt.

Annons:

Som ett led i omställningen från fossila drivmedel har det Nederländska företaget New Holland tagit fram en traktor med 180 hästkrafter som drivs med biogas.

– Det här är den första biogasdrivna traktorn som finns, berättar Mario Tesanovic, maskinsäljare på Axima. Vi vill visa detta som ett alternativ, ett steg mot det fossilfria.

Tillverkaren har 20 års erfarenhet av biogas i motorer och nu har marknaden mognat, menar man. Bränsletankarna och motorn är det enda som är annorlunda gentemot vanliga traktorer.

– Ser man den här bredvid en traditionell dieseltraktor så är de identiskt lika.

Vimmerby första svenska anhalt

Genom samarbete med Axima kommer maskinen visas upp för intressenter och politiker från hela sydostsverige i veckan. Platsen man valt är Vimmerby.

– Det är goda vägförbindelser till Vimmerby och här finns väldigt bra infrastruktur för biogas, förklarar Mario Tesanovic. Här har vi också Hagelsrums Biogas vilket är en intressant kund då de producerar den gas som kommunens bussar går på, bland annat.

I slutet av veckan fraktas uppvisningstraktorn vidare till Västra Götaland och därifrån tillbaka till kontinenten.

Dyrare initialt – billigare på sikt

Att investera i en biogastraktor är till en början något dyrare än att köpa in en traditionell, men det högre inköpspriset tjänar man snart in, menar Mario Tesanovic. Men framförallt blir det mindre utsläpp.

– Besparingen är enorm, vi pratar 25 till 50 procent i bränslekostader. Kör man 900 timmar per år i nio år blir det totalt sex procent billigare och 80 procent mindre koldioxid, räknat på dagens dieselpris.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt