Annons:

CHOCKVÄNDNINGEN: KF SÄGER NEJ TILL STORA VINDKRAFTSPARKEN

Kommunfullmäktige har avslagit Stena Renewables ansökan om att bygga tolv stycken 270 meter höga vindkraftverk i närheten av Tönshult. Foto: MostPhotos

CHOCKVÄNDNINGEN: KF SÄGER NEJ TILL STORA VINDKRAFTSPARKEN

Det var upplagt för en lång debatt i frågan om vindkraftsprojektet i Tönshult. Då kom Lars Rosander (C) med chockvändningen att avstyrka ansökan från Stena Renewable – och kommunfullmäktige sa nej till projektet. 

Annons:

När frågan om Stena Renewables planerade vindkraftsprojekt på att bygga 270 meter höga vindkraftverk i närheten av Tönshult i södra delen av Hultsfreds kommun var uppe i kommunstyrelsen gick åsikterna isär men politikerna föreslog ändå för kommunfullmäktige att tillstyrka fortsatt prövning av ansökan när det gäller vindkraftsparken. 

Det har sedan dess pågått en hätsk och hård debatt på sociala medier och manifestationer mot projektet. 

Inför kvällens digitala fullmäktigemöte var spänningen stor och många förväntade sig en hård och lång debatt. Det blev inte alls så. 

Kommunalrådet Lars Rosander (C) redogjorde för ärendet och avslutade med en minst sagt oväntad chockvändning. 

– Det har varit mycket debatt sedan kommunstyrelsens förslag. Är det den utvecklingen vi vill ha är frågan. Mitt förslag är att avstyrka ansökan från Stene Renewable, säger Lars Rosander (C) i början av debatten. 

Tomas Söreling (S) var i kommunstyrelsen inne på att låta länsstyrelsen pröva ärendet och säga ja till fortsatt process. I kväll kom han med beskedet att S har ändrat sig. 

– Vi kan konstatera att vi inte har majoritet i frågan. Vi från Socialdemokraterna avstår från att besluta i ärendet, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S), vilket även Tommy Ejnarsson (V) sa när han fick ordet.

Många fullmäktigeledamöter begärde därefter ordet och avslog ansökan från Stena Renewable.

Ingen ledamot (!) yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag utan det fanns ett enda yrkande, att avslå ansökan från Stena Renewable gällande vindkraftspark i Tönshult. Alla ledamöter, förutom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som avstod från att delta i beslutet, sa nej till projektet. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt