Annons:

Pusselbitarna har fallit på plats – då börjar arbetet med fartdämpande hinder i Järnforsen

Två aktiva farthinder, så kallade actibumps, ska installeras för att begränsa hastigheten på riksväg 47 genom Järnforsen. Arbetet drar igång inom en snar framtid. Foto: Trafikverket

Pusselbitarna har fallit på plats – då börjar arbetet med fartdämpande hinder i Järnforsen

Snart finns ett aktivt farthinder på plats på riksväg 47 i Järnforsen. Arbetet drar med att installera en låda i vägen som öppnar sig om ett fordon kör i för hög hastighet drar igång i månadsskiftet oktober-november. 
– Vi räknar med att det ska ta ungefär en vecka, säger Joakim Gimby, projektledare på Trafikverket. 

Annons:

Trafikverket har i över ett års tid haft planer på en ny typ av hastighetsdämpande åtgärd genom Järnforsens samhälle på riksväg 47. 

Det står sedan några månader tillbaka klart att det blir ett aktivt farthinder i vardera körriktningen, en lucka i vägen som fälls ner när en sensor känner av att bilen kör för fort. 

"Drabbar bara den som kör för fort"

Nu berättar Joakim Gimby, projektledare på Trafikverket, att arbetet med farthindret inleds måndagen den 1 november med tanke på att de sista pusselbitarna har fallit på plats och att det omfattande beläggningsarbetet genom samhället är färdigställt. 

– Det är så planen ser ut just nu. Det känns bra att vi äntligen ska komma igång, säger Joakim Gimby. 

Vad kan du säga om det arbete som ska utföras?

– Arbetet startar med att installera två farthinder på riksväg 47 i Järnforsen, det vill säga fundament som man gräver ner i vardera körriktningen. Syftet är att ha ett aktivt farthinder som styrs av vilken hastighet som ett fordon passerar i. Det positiva med farthindret är att det bara drabbar den som kör för fort och den som håller rätt hastighet kommer inte märka av farthindret. Man kan därmed passera utan några större bekymmer, säger Joakim Gimby och fortsätter:

– Luckan faller bara ner för de som kör för fort och då faller den ner fyra till sex centimeter från vägbanan. Det är för att påminna bilisten att man kör för fort. 

"Alla ska hålla rätt hastighet"

Pollare, kantstolpar som styr in trafiken mot farthindren så man inte kan åka förbi dem, ska också komma på plats. 

– I detta fall gör vi bedömningen att det kan funka väldigt bra att få in fordonen mot farthindren med hjälp av pollare, säger Gimby. 

Det färdas mycket tung trafik på riksväg 47 och det har sedan tidigare funnits lösningar med avsmalningar, chikaner och refuger i Järnforsen. Gimby är positiv till att de två falluckorna ska installeras i Järnforsen. 

– Det kommer göra att vi får en betydligt mycket säkrare trafikmiljö för de oskyddade trafikanterna. Vitsen är att alla ska hålla rätt hastighet. Vi får ett jämnare trafikflöde som får trafiken att gå igenom på ett bra och behagligt sätt genom hela samhället. Denna lösning ger en bättre framkomlighet med tanke på att man kan hålla rätt hastighet över farthindret. 

Trafikverket räknar med att arbetet ska pågå i ungefär en veckas tid. Driftsättningen sker när allt har kommit på plats och är i sin ordning. 

– Vi installerar farthindren och ska därefter se till att sensorerna, som övervakar trafiken och bilarnas hastigheter, trimmas in innan vi sätter farthindren i drift. Det kommer ske någon gång under november när allt funkar.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt