Annons:

  • Renovering för miljonbelopp klar – nu kan personalen flytta in i nyrenoverade lokaler

    Johnny Sigvardsson, Ulla Lisedahl och Jörgen Petersson gläds över att församlingsgårdens lokaler i Hultsfred har renoverats. Nu kan den administrativa personalen flytta från Kyrkans hus i Målilla till nyrenoverade lokaler i pastoratets nya centralort Hultsfred. Foto: Ossian Mathiasson

  • Renovering för miljonbelopp klar – nu kan personalen flytta in i nyrenoverade lokaler

    På parkeringen har fyra laddstolpar för elbilar kommit på plats.

  • Renovering för miljonbelopp klar – nu kan personalen flytta in i nyrenoverade lokaler

    Ett nytt lunchrum med tillhörande kök har iordningställts.

  • Renovering för miljonbelopp klar – nu kan personalen flytta in i nyrenoverade lokaler

    Arbetet med att lägga stämplad betong på gångarna pågår.

  • Renovering för miljonbelopp klar – nu kan personalen flytta in i nyrenoverade lokaler

    Fasaden har målats om.

  • Renovering för miljonbelopp klar – nu kan personalen flytta in i nyrenoverade lokaler

    Så här ser ett av de nya kontorsrummen ut.

  • Renovering för miljonbelopp klar – nu kan personalen flytta in i nyrenoverade lokaler

    Flyttlådorna är många nu när den administrativa delen ska flyttas från Målilla till Hultsfred.

Renovering för miljonbelopp klar – nu kan personalen flytta in i nyrenoverade lokaler

Den omfattande renoveringen av Aspelands pastorats församlingsgården i Hultsfred är klar. 18 nya kontorsplatser har iordningställts och nu kan administrationen flytta från Målilla till Hultsfred. 
– Det är en renovering som har kostat cirka tolv miljoner kronor, säger kyrkorådets ordförande Ulla Lisedahl.

Annons:

När de sju församlingarna i Hultsfreds kommun blev ett enda stort pastorat 2014 samlades stora delar av organisationen i Målilla. 

Nu blir det ändring på det. Vår tidning skrev i november 2020 att den administrativa delen av personalen ska flytta från Målilla till Hultsfred när den omfattande renoveringen av församlingsgården i Hultsfred är färdig. 

Renoveringen drog igång i februari i år och börjar nu lida mot sitt slut. Det är ett 20-tal anställda som framöver ska jobba i de nyrenoverade lokalerna som är redo för inflyttning och målsättningen är att alla ska vara inflyttade lagom till jul.  

Det är administrativ personal i form av personer som jobbar med ekonomin, begravningsverksamheten och kyrkomusiken som ska inrymmas i de nya lokalerna. Likaså kyrkoherden och pedagogerna får sin fasta plats i församlingsgården. 

– Här kan vi samla alla medarbetare under ett och samma tak, säger kyrkorådets ordförande Ulla Lisedahl.

– Vi hade personal här i Hultsfred innan byggnationen så vi har fått flytta runt dem lite grann i pastoratet, säger Jörgen Petersson, fastighetsansvarig i Aspelands pastorat. 

18 nya kontorsplatser

Församlingsgården i Hultsfred har fått ett rejält ansiktslyft under de senaste månaderna, både invändigt och utvändigt. 

– Det är helt nya lokaler som är mycket ljusare och fräschare. Vi har skapat 18 nya kontorsplatser i enskilda rum, vilket var ett önskemål från personalen. Vi har diskuterat öppet kontorslandskap men det var inte omtyckt. Det har också iordningställts nytt lunchrum och kök för personalen. Det har installerats nya, effektiva solceller på taket och vi har satt upp fyra laddstolpar för kommande generation av bilar på parkeringen. Vi har inga elbilar i dag men det kan det bli i en framtid säger Jörgen Petersson. 

Johnny Sigvardsson, vice ordförande i kyrkorådet, berättar att församlingsgården har försetts med ny ventilation, klimatanläggning och el. 

– Det är helt ny teknik i huset vad gäller kyla, ventilation och el. Vi har en ny fjärrvärmeanläggning som har installerats efter den tidigare värmepumpen, säger Johnny Sigvardsson. 

Renovering för tolv miljoner

Barnverksamheten kommer framöver få nya lokaler i det gamla köket och Johnny Sigvardsson meddelar att stora salen och andaktsrummet blir kvar precis som tidigare.

– Vi har även två stora lokaler som vi kan använda till konfirmander och konferenser, säger Jörgen Petersson.  

Det läggs dessutom nya gångar med stämplad betong vid församlingsgården, ett arbete som just nu pågår. 

– Vi upptäckte att gången var så himla ful nu när allt annat är på fint. Det blir snyggt med stämplad betong och vi slipper ogräset och mossan mellan plattorna, säger Sigvardsson.

Den totala byggnationskostnaden uppgår till cirka tolv miljoner kronor och Aspelands pastorat har tagit hela investeringen ur egen ficka. 

– Vi får inga bidrag för renovering av personalbyggnader, säger Jörgen Petersson.

Barnverksamheten och vuxengrupperna i Hultsfred har legat nere under renoveringstiden.

– Vi räknar med att komma igång med dessa grupper efter nyår. Vi måste hitta de som vill vara med, säger Ulla Lisedahl. 

Kontorsdelen kan hyras ut

Det blir väldigt tomt i Kyrkans Hus i Målilla till följd av den kommande flytten till Hultsfred som blir pastoratets nya centralort.

Faktorer till flytten är att Hultsfred är centralorten i kommunen och att den ökade administrationen gjort det trångt i Målilla. 

– Hade vi suttit kvar i Målilla med all administration hade vi fått ta bort den stora salen i Kyrkans Hus, säger Jörgen Petersson.

Johnny Sigvardsson tillägger: 

– Det blev för litet i Målilla. Vi gjorde massa skisser för att få till en lösning i Kyrkans Hus men det blev inte bra eftersom vi hade fått stycka av den stora samlingslokalen. Att flytta till Hultsfred har varit på agendan sedan 2018, säger Johnny Sigvardsson. 

Finns det tankar på att avyttra lokaler i Målilla?

– Vi har en jättefin kontorsdel i Kyrkans Hus som vi mycket väl kan hyra ut till ett externt företag och samtidigt ha kvar församlingshemmet, säger Johnny Sigvardsson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt