Annons:

Högtidligt firande när ATC fick eftertraktad kvalitetsstämpel på plats

Rickard Bäck, Mats Andersson, Lina Hammenvik, Lars Rosander och Joakim Svensson fanns på plats när Additivt Teknikcenter blev certifierat som Teknikcollege i onsdags. Foto: Ossian Mathiasson

Högtidligt firande när ATC fick eftertraktad kvalitetsstämpel på plats

Additivt Teknikcenter i Hultsfred kan nu stoltsera med att de är ett Teknikcollege. Den eftertraktade kvalitetscertifieringen är på plats och firades högtidligt med många gäster i onsdags. 
– Det är väldigt stort, säger Michael Leijonhud på ATC.

Annons:

Additivt Teknikcenter jobbar målmedvetet för att utveckla Hultsfreds gymnasiums industritekniska program och fokus ligger på både traditionell industri och ny teknik inom 3D-printing. 

Nu har Additivt Teknikcenter all anledning att jubla och vara stolta över vad de har åstadkommit på några år. 

ATC har klarat kriterierna och granskningen för att bli en del av Teknikcollege, Sveriges största samverkansplattform för industrins kompetensförsörjning och en kvalitetsstämpel på utbildningar är kommuner, utbildningssamordnare och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvalitén på tekniskt inriktade utbildningar. 

– ATC har inte varit igång särskilt länge men det har hänt otroligt mycket under de här fyra åren. Vi har en utbildningsnod av rang. Att vi blir certifierade och erkända som ett Teknikcollege är något som ger oss en hint om att vi är på väg i rätt riktning. Vi klarar och uppfyller kriterierna, säger Joakim Svensson, verksamhetschef på Additivt Teknikcenter. 

"En kvalitetsstämpel på utbildningarna"

Det är gymnasieutbildningen och 3D-teknikerutbildningen på YH-nivå som har blivit certifierade i denna omgång. 

– Vi har jobbat med certifieringen under våren och jag är stolt över lärarna och staben runt omkring som klarade certifieringen med bravur, säger Joakim Svensson. 

Han radar upp fördelar med att ATC blir certifierad utbildningssamordnare. 

– Vi knyter till oss ett större kontaktnät, sätter en kvalitetsstämpel på utbildningarna, bygger ett nätverk med de större företagen och jobbar enligt samma riktlinjer som dem. På sikt tror jag att certifieringen kan öka söktrycket för utbildningarna, säger Joakim Svensson.

Det har hänt väldigt mycket på ATC sedan starten 2018. 

– Vi utvecklas ständigt. I augusti 2018 hade vi noll elever och nu är det 50 elever varje år. Jag tror att vi har 70–80 elever på gång till nästa år och vi har tre nya utbildningar som är initierade av regionala företagen, bland annat CNC-teknikerutbildningen och gjuterioperatörsutbildningen tillsammans med Hultsfred Lärcenter. Vi blir större än någonsin 2022, säger Svensson. 

"Fanns redan alla förutsättningar"

"Mats Andersson, expert på kompetensförsörjning på Teknikföretagen och medlem i Teknikcolleges granskningskommitté, har varit med i granskningsprocessen av ATC. 

– Vi granskar dem utifrån åtta kvalitetskriterier. Det bygger på att vi vill att näringslivet ska ha inflytande i utbildningen och det förutsätter en massa saker, bland annat modern utrustning, regional samverkan och fungerande utbildning med hög kvalité. Det är modellen som vi granskar och kvalitetssäkrar så vi ser att det finns rätt förutsättningar, säger Mats Andersson. 

ATC är ett lysande exempel på vad som krävs för att bli Teknikcollege, enligt Andersson. 

– Här fanns redan alla förutsättningar innan vi kom in i bilden. Det finns en god samverkan med företagen och mellan kommunerna. Det är viktigt att maskinparken följer teknikutvecklingen men också att lärarkompetensen följer med i teknikutvecklingen. Alla de här bitarna finns på plats och nu kan vi sätta kvalitetsstämpeln på utbildningarna, säger Andersson. 

"En av de absolut enklaste"

Rickard Bäck, processledare på Teknikcollege Östra Småland, hade för ungefär ett och ett halvt år sedan ett första möte med Joakim Svensson och Michael Leijonhud. 

– Vi började diskutera vad vi ska göra för att ATC ska kunna bli ett Teknikcollege. Vi tog fram en handlingsplan och har tillsammans sagt vad vi ska få rätt på. Vi har involverat fler företag, pratat med lärarna och involverat eleverna. Det har varit 18 månader från start till granskningen. Jag har jobbat med det i tio år och det var en av de absolut enklaste certifieringarna. Mycket var förberett och de hade i stort sett allting på plats, säger Rickard Bäck. 

Att ATC:s certifiering är i hamn tas emot med stor glädje från det lokala näringslivet. Lina Hammenvik, kompetensutvecklare på Scania, deltog vid onsdagens välbesökta firande. 

– Roligt och spännande. Vi är en av delägarna i Additivt Teknikcenter och är själva med i Teknikcollege. Vi ser samverkan som en stor och viktig del på flera olika sätt. Att vi kan samarbeta över kommungränser är väldigt viktigt för oss eftersom vi har underleverantörer från olika delar i vårt län. Vi har till exempel haft en elev från ATC som har gjort sin LIA-period hos oss och vi hoppas på fler, säger Lina Hammenvik. 

Alla gick ut i jobb

Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfreds kommun, stämmer in i hyllningarna av ATC och ser det som en lyckad satsning.

– Jättepositivt. Vi såg behovet hos företagen och att vi inte hade några elever som gick på industriprogrammet när vi startade upp 2018. Det finns en arbetsmarknad och en efterfrågan, säger Lars Rosander. 

Elva elever går i årskurs ett på gymnasiets industritekniska program, totalt rör det sig om 19 elever över de tre årskurserna. 

– Positivt att vi har fått den utveckling som vi hoppades på och som vi förhoppningsvis kan få ännu mer av. Samverkan med Teknikcollege ökar förutsättningarna för det, säger Joakim Svensson och fortsätter:

– Av de sju elever som tog sin gymnasieexamen i somras gick alla ut i jobb. Det visar att det ligger i tiden och är helt rätt. Det var den första gymnasieklassen som gick ut i vår regi. 

"Måste ta oss en funderare"

ATC har utbildningar i samverkan med Östsvenska yrkeshögskolan, Hultsfreds gymnasium och Hultsfred Lärcenter. Det totala elevantalet uppgår till 46. ATC har tre gymnasieklasser, två YH-klasser, en industriteknisk utbildning och en industrilärlingsutbildning.

– Vi ska ha igång tre utbildningar till. Det är bra samarbetspartners och jag tror att söktrycket och kvalitetsstämpeln kommer bli bättre med hjälp av Teknikcollege, säger Joakim Svensson. 

Joakim Svensson ser mycket ljust på framtiden, men menar på att de inte bara kan tuta och köra. 

– För oss som utbildningsnod ser vi att det kommer in förfrågningar. Vi skulle kunna växa större men vi måste ta oss en funderare på hur stora vi ska bli och vad vi ska hoppa på. Vi vill ha kvalité och vill att det ska bli bra för alla parter. Vi bromsar upp lite grann för att se att vi har utbildningsmaterial och kompetenta lärare.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt