Annons:

Cirka 110 av 288 berörda markägare har godkänt fiberprojektet i södra delen av Hultsfreds kommun. Foto: Pixabay

Fiberprojektet saknar 180 godkända markavtal – då är tanken att alla ska ha fiber

Det saknas cirka 180 godkända markavtal innan Open Infra kan ta nästa steg i fiberplanerna i södra delen av Hultsfreds kommun. Företagets mål är att ansluta alla i det berörda området innan sommaren 2022. 

Annons:

Bredbandsbolaget Open Infra tog förra hösten över ett tidigare Telia-projekt med stödmedel för att fibrera landsbygden i södra delen av Hultsfreds kommun. 

För att få stöd måste Open Infra komma upp i 260 permanentfastigheter i stödområdet. Det har tidigare gått trögt men nu har företaget nått upp till rätt antal anslutningar. 

– Det innebär att vi har gått ut och sagt att vi kör igång i steg ett. Vi har hittat ett bra samarbete och upplägg med Hultsfreds kommun, säger Joakim Ahlin, operativt ansvarig på Open Infra. 

Då är tanken att alla ska få fiber

Open Infra har sedan i maj 2021 ett officiellt byggbeslut för fiber i södra kommundelen. Det som saknas för att kunna gå vidare är att få alla 288 markavtal godkända. 

– Arbetet löper på helt enligt plan och vi har rätt antal kundavtal, men vi är inte i hamn med alla markavtal. Sådana här projekt som vi har tagit över från andra fibernätägare tar tid. Vi har fått börja om från noll igen och det gör att det tar lite längre tid än vad många vill. Vi försöker förklara att det är en lång process. Vi håller på att bearbeta alla 288 markägare. Alla ska in, men vi har inte skrivit avtal med alla ännu, säger Joakim Ahlin. 

Målet är att alla ska gå fiber innan sommaren 2022. Målet var tidigare att komma igång med grävning under hösten och börja driftsätta under vinterhalvåret. 

Fiberutbyggnaden på landsbygden i södra kommundelen omfattar långa kabelsträckor på omkring 18 mål och involverar som tidigare nämnt 288 markägare. 

– Vi har i dagsläget cirka 110 markavtal på plats och behöver komma upp i 288 avtal för hela projektet. Det blir inte byggt om vi inte får markägarna att skriva på markägaravtalet. Det är ett gediget arbete då vi ska ut och visa på varje markägares tomt var exakt vi ska gå och när vi har kommit överens med alla som är berörda i detta projekt så kan vi starta projektet. Vi vill ha alla avtal på plats innan vi drar igång, säger Ahlin. 

Informationsmöte i december

Onsdagen den 1 december bjuder Open Infra och Hultsfreds kommun in till informationsmöte för alla markägare som fortfarande känner sig osäkra på vad det innebär att ha fiberkabel på sin mark. Mötet hålls hos Axelssons i Aby. Inbjudan är på väg och bör landa i brevlådan i slutet av veckan eller i början av nästa.

– Vi kommer gå igenom rättigheter, skyldigheter, ersättning, förläggningsdjup och berätta om våra planer och var vi tänker gå någonstans. När man signerar ett avtal med respektive markägare gör man en tydlig och detaljerad plan och ritar ut var vi ska gå någonstans på deras tomt. Det är ett gediget arbete som vi behöver göra. 

Vad är det som gör att ni inte har kommit överens med alla markägare?

– Det kan finns olika anledningar, att informationen inte har kommit till dem eller att vi har en dialog om var vi ska gå och inte har kommit överens. Därför blir träffen i december väldigt viktig. Det är det här vi är bra på och kan och gör på daglig basis. Det är en del av vår vardag och nu gäller det att få allt klart. Projektet följer plan men det tar tid. Desto snabbare vi kommer i mål med markägarna desto snabbare kan vi komma igång med projektet. Det är enbart det som gör att projektet inte har startat grävmässigt. Hade vi haft avtalen på plats så hade vi varit igång i dag. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt