Annons:

Skogsägarens planerade avverkning stoppas – fridlyst orkidé har upptäckts

En fridlyst knärot, en växtart i familjen orkidéer, sätter stopp för en skogsägares avverkning i Hultsfreds kommun. Bilden är en genrebild. Foto: Bildbyrån

Skogsägarens planerade avverkning stoppas – fridlyst orkidé har upptäckts

En skogsägare i södra delen av Hultsfreds kommun stoppas från att utföra en planerad avverkning. En fridlyst och hotad orkidé växer på flera platser i beståndet och ställer till det.

Annons:

Skogsägaren har i en anmälan om föryngringsavverkning förklarat att man vill avverka ett område på 3,3 hektar. Skogsstyrelsen har under sin handläggning av ärendet fått uppgifter om att det växer knärot inom den planerade avverkningen. 

Det genomfördes ett besök på platsen i september och cirka 520 knärotsrosetter fördelade på 31 växtplatser upptäcktes. 

Knäroten är en fridlyst orkidé som är beroende av skoglig kontinuitet och riskerar att försvinna om dess växtplats avverkas. Artdatabanken har rödlistat knäroten i kategorin sårbar och den har haft en minskande trend de senaste decennierna. 

Får avverka 20 granar

Skogsstyrelsen tillåter avverkning av 20 granar som har skadats av granbarkborre inom beslutsområdets norra del. Avverkning och borttransport av det angripna virket ska ske så att förekomster av knärot inte skadas. 

Skogsstyrelsens beslut gäller omedelbart även om skogsägaren väljer att överklaga beslutet. 

Skogsägaren har i ett yttrande framfört att beslutet innebär en inskränkning i rådigheten över fastigheten genom minskade virkesintäkter och försvårad/förbjuden markanvändning och att ersättningen bör höjas. Skogsstyrelsen skriver att de har höjt rotnettot i värdeberäkningen. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt