Annons:

Nu blir det samma ersättning oavsett nivå på ordförandeskapet i nämnden

Årsarvodet för ordförande i miljö- och byggnadsnämnden ser ut att förbli även de år som ordförande är vice ordförande i nämnden. Foto: Ossian Mathiasson

Nu blir det samma ersättning oavsett nivå på ordförandeskapet i nämnden

Årsarvodet för ordförande i miljö- och byggnadsnämnden ska vara detsamma under de år som ordförande är vice ordförande i nämnden. 
– Förslaget är att vice ordförande-ersättningen höjs till samma som ordförande-ersättningen, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Ordförandeskapet skiftar från år till år i miljö- och byggnadsnämnden där Hultsfreds kommun samarbetar med Vimmerby kommun. Den som väljs av Hultsfreds kommun har ett årsarvode när uppdraget innebär ordförande, ett lägre årsarvode då uppdraget är som vice ordförande. 

Det har visat sig att uppdraget som ordförande eller vice ordförande inte skiljer sig något nämnvärt vad gäller omfattning i uppdraget. 

32 000 kronor i ökad kostnad

Frågan har lyfts om det ska vara samma arvode oavsett nivå på ordförandeskapet. Vimmerby kommun har samma arvode oavsett uppdrag som ordförande eller vice ordförande – och Hultsfreds kommun ser ut att göra likadant då kommunstyrelsens arbetsutskott har sagt ja till förändring av arvodesmodellen. 

– Samma modell finns i ÖSK i dag där ordförande och vice ordförande har samma nivå på årsarvode. Det är två kommuner med ungefär samma arbetsinsats även om en är ordförande och en är vice ordförande. I miljö- och byggnämnden ser det inte ut så. Vi växlar vartannat år. Ordförande har ett helårsarvode på 83 000 kronor per år och vice ordförande har 50 000 kronor per år. Det är ungefär samma jobb i och med att det är två kommuner så förslaget är att vice ordförande-ersättningen höjs till samma som ordförande-ersättningen. Det är ungefär 32 000 kronor i ökad kostnad vartannat år när man är vice ordförande jämfört med hur det har varit tidigare, säger Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfreds kommun. 

Hultsfredspolitikern Lennart Davidsson (KD) är under 2021 vice ordförande i den gemensamma nämnden med Vimmerby kommun. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt