Annons:

Mari överväger flytt efter långa strömavbrottet –

Mari Arvidsson i Sjösätter, i de nordliga delarna av Vimmerby kommun, var utan ström och telefon i fem dagar efter senaste stormen. Hon tillhör de som fortfarande får elen via luftledningar. Nu överväger hon att flytta. Foto: Privat

Mari överväger flytt efter långa strömavbrottet – "Det här är inte klokt 2022"

– Anlita Eon för total isolering från omgivningen.
Det säger Vimmerbybon Mari Arvidsson sarkastiskt. Hon tillhör de som fortfarande får sin el via luftledningar. Nu överväger hon att flytta efter senaste tidens långa period utan ström.

Annons:

Mari Arvidsson i Sjösätter, i de nordliga delarna av Vimmerby kommun, blev som så många andra i Vimmerby- och Hultsfredstrakten strömlös när stormen drog fram. Med den skillnaden att hon inte fick strömmen tillbaka förrän långt efter majoriteten.

– Boende två kilometer öster om mig hade ström och likadant åt norr och söder. Till slut var det bara vi här, i en ”tårtbit” mot Östergötland, som fortfarande saknade el. Vi fick den inte tillbaka förrän fredag eftermiddag, då hade vi varit utan ström från klockan 02 på natten mellan söndagen och måndagen. Tur att det inte var 20 minusgrader, då hade rören frusit.

Eon har grävt ner eller isolerat 90 procent av luftledningarna i den här regionen. Mari Arvidsson och grannarna i byn tillhör den lilla skara som fortfarande förses med el via luftledningar.

– De är förvisso förstärkta, det är jättebra. Det har hjälpt mycket, men vid storm hjälper det inte när träd faller över ledningarna. Det är skandal, det är ändå 2022 och svårt att förstå att luftledningar fortfarande används.

”Inte ekonomiskt försvarbart?”

Mari har kontaktat Eon i hopp om att få svar på om de planer gräva ner elledningarna där hon bor.

– Svaret blev att de gjort vad det ska och kan, men det hjälper ju inte mig. Någonstans på vägen till Sjösätter har de slutat lägga ner ledningen i backen, med motiveringen att det är för svårt att gräva resterande bit. Jag ställer mig frågande: är vi för få hushåll här, är det inte ekonomiskt försvarbart, säger markägarna nej?

Överväger flytt 

Mari Arvidsson känner att hon har två alternativ, antingen kriga för nedgrävda ledningar – eller rent av flytta, en tanke som slagit henne efter senaste långa strömlösa perioden.

– Det kanske upplevs drastiskt, men jag känner att så här kan jag inte ha det. Det lär inte vara sista gången det blåser och att träd åker över ledningarna. Det talas om att värna landsbygden och att få folk att flytta dit. Men hur ska man kunna få folk att flytta ut på landet när man blir stående utan både vatten, el och den här gången var även telemasten utslagen. Jag gick de tre kilometerna till masten, men det var ingen täckning där heller.

Eons målsättning

Björn Persson är regionchef på Eon:

– Jag har full förståelse för att det varit bekymmersamt för de kunder som varit utan ström länge, säger han. Jag har pratat med Mari och kan konstatera att ledningarna, som förser henne och grannarna i byn med el, är isolerade. De är alltså ombyggda efter vedertagen teknik.

Varför har inte även de här ledningarna grävts ner?

– Det kan vara så att det är förenat med högre kostnader eller att det varit svårt att gräva och få ned ledningen i backen just här.

– Men så mycket kan jag säga, tillägger Björn Persson, att skadorna hade varit betydligt större, om den här stormen varit innan ombyggnationen.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt