Annons:

Dressinernas framtid osäker –

När Trafikverket stängslat in Stångådalsbanan kan man inte komma till dressincyklingen på samma sätt som i dag. Det är bakgrunden till diskussionen om att eventuellt flytta verksamheten till stationsområdet. Foto: Arkivbild

Dressinernas framtid osäker – "Måste vi flytta lägger vi ner"

En sommar till kommer dressincyklingen utgå från Björkudd. Men sedan är framtiden oviss.
– Måste vi flytta till stationsområdet, då har vi inget annat val än att lägga ner, säger Svenne Rudén, ansvarig för föreningens dressinverksamhet.

Annons:

Det pågår diskussioner mellan kommunen och Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik hur dressincyklingens framtiden ska se ut.

– Nästa år kommer Trafikverket stängsla in Stångådalsbanan och även flytta den nuvarande övergången söder ut, så man kommer inte kunna gå över där som i dagsläget för att ta sig till dressincyklingen, säger kommunalrådet Lars Rosander (C), som förklaring till varför diskussionen kommit upp.

Flytta tillbaka till stationen

Ett förslag är att flytta dressinuthyrningen till stationsområdet så man får all järnvägsankuten verksamhet på en och samma plats. Eller ”flytta tillbaka” är mer korrekt att säga.  

Det var där föreningen startade dressinuthyrningen. Innan man för många år sedan fick chansen att flytta och utveckla verksamheten vid Björkudd.

Där har turistattraktionen minst sagt blomstrat de senaste två åren. I somras räknar man med att uppemot 3 500 personer cyklade dressin i Hultsfred.

Vill inte flytta

Så en majoritet av föreningens eldsjälar är bestämda – de vill inte behöva flytta från Björkudd, menar Svenne Rudén.

– De gamla gubbarna som varit med sedan början har lagt ner själ och hjärta i byggnaderna vi byggt vid Björkudd, säger han. Det är en idyll där. När våra gäster varit ute och cyklat kan de sitta länge och bara njuta av stillheten. Det finns inget av den varan vid stationsområdet, det är vår lilla oas vid Björkudd.

Kommunen menar att verksamheten skulle kunna utvecklas vid stationen, men det biter inte på Svenne Rudén.

– Vi är redan fullbokade så vi kan inte utvecklas mer. Det är maxat, tillägger han.

Sträcka ut handen

Nu hoppas Svenne Rudén att kommunen ska vilja sträcka ut en hand, och erbjuda föreningen att använda Strandpromenaden även fortsättningsvis.

– Går de oss inte till mötes har vi inget annat val än att lägga ner. Det vore fruktansvärt sorgligt, säger han bestämt.

Så här säger Lars Rosander om diskussionen:

– Vi erbjuder möjligheten till flytt, sedan måste de förstås själva vilja det, vi tvingar ingen. Vi vet även att det finns lite olika synpunkter inom föreningen. Vi hoppas ha en lösning till sommaren 2023.

Sjövägen grävs upp

Den här sommaren kommer allt att fungera som vanligt – med den skillnaden att sjövägen inte kan användas av allmänheten.

Jens Karlsson, projektchef på ÖSK, förklarar närmare:

– Under våren 2022 och förmodligen hela 2023 kommer Sjövägen vara uppgrävd, då VA ska dras den vägen till Herrstorpet. Prio kommer vara att möjliggöra tillgänglighet för boende samt räddningstjänst och ambulans på sträckan.

– Bygg- och sidovägar får inte byggas utifrån krav från länsstyrelsen på grund av höga naturvärden på kringliggande ytor, tillägger han.

Istället får man använda vägen som går via slakteriet och förbi kommunala förrådet till Björkudd.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt