Annons:

Avtalet i hamn – så ser planen ut för att utveckla stationsområdet

Trepartsavtalet är klart och gör det möjligt för stationsområdet i Hultsfred att bli ett samlat besöksmål för dressincykling och smalspårståg till nästa turistsäsong. Foto: Ossian Mathiasson

Avtalet i hamn – så ser planen ut för att utveckla stationsområdet

Diskussionerna har pågått i flera års tid. Nu är avtalet i hamn för att utveckla stationsområdet i Hultsfred till ett samlat besöksmål för dressincykling och smalspårståg. 
– Det finns en trepartsöverenskommelse, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Annons:

De tre aktörerna i trepartsavtalet är Hultsfreds kommun, Förvaltningsaktiebolaget Smålandsbanan, som äger spåret, och föreningen Smalspåret Växjö-Västervik med ansvar för dressinuthyrningen. 

Projektet innebär att dressincyklingen flyttas från Björkudd till stationsområdet i Hultsfred inför nästa års säsong. Det kommer nämligen sättas upp stängsel på båda sidorna om spåret, vilket gör det omöjligt att fortsätta verksamheten vid Björkudd. 

"Ense om vad man ska göra"

Delar av stationshuset planeras att användas för service till besökare. 

– Det ska flyttas ett spår och byggas en ny perrong med anledning av att dressincyklingen flyttar till stationsområdet nästa år, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Diskussioner har förts mellan de tre parterna i flera års tid och kommunalrådet Lars Rosander gläds nu åt att det finns en överenskommelse. 

– Det finns en trepartsöverenskommelse där man är ense om vad man ska göra och att kommunen går in och göra vissa investeringar. Det handlar om att underlätta så dressincyklingen kan fungera från stationsområdet, att rälsbusstrafiken kan fortsätta som vanligt och att man inte stör eller hindra Stångådalsbanans trafik. I och med att de ska samsas på samma område så är det viktigt att man har koll på vem som har ansvar för vad och att man inte riskerar att hamna på fel spår, säger Rosander. 

Klart inför nästa års turistsäsong

Det finns i budgeten cirka två miljoner kronor som är fördelat på 2022 och 2023 för åtgärder på spårområdet. 

Projektet drar igång i höst, pausar under vintern, fortsätter mot vårkanten och ska vara klart inför turistsäsongen 2023.

– Vi är glada för att det finns en samsyn mellan föreningarna och att man kan utveckla verksamheterna. Jag hoppas och tror att det kommer bli en bra lösning för stationsområdet och turistverksamheten i vår kommun. 

Rosander är medveten om att vissa medlemmar i föreningen Smalspåret Växjö-Västervik är missnöjda med flytten. 

– Jag förstår att de kan vara det, men det kommer inte gå att använda Björkudd nästa säsong på grund av att det blir stängsel runt spåret. Vi har hela tiden velat hjälpa till och möjliggöra en fortsättning av deras verksamhet med dressincykling. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt