Annons:

NY FÖRSKOLA KAN BYGGAS FÖR 30 MILJONER I VENA

Politikerna i kommunstyrelsen och barn- och utbildningsnämnden har ändrat sig och vill satsa på att bygga en förskola i Vena för 25-30 miljoner kronor. Foto: Ossian Mathiasson

NY FÖRSKOLA KAN BYGGAS FÖR 30 MILJONER I VENA

Det blir ingen tvåvåningsmodul för förskolan i Vena. Nu föreslår barn- och utbildningsnämnden att det ska byggas en helt ny förskola för upp till 80 barn. 
– Placering av en ny förskola behöver utredas, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars. 

Annons:

Barn- och utbildningsnämnden beslutade i december att äska medel för hyra av en tvåvåningsmodul med tillagningskök och matsal till förskolan i Vena. Det var skolans trångboddhet som man skulle lösa genom att flytta ut förskolan till modulen. 

Efter diskussioner mellan politiker i barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsen tar nämnden tillbaka äskandet om pengar till en större modul. 

– Politikerna har för avsikt att bygga en ny, permanent förskola istället för en tillfällig modul, säger Martin Snickars. 

Ny förskola för 30 miljoner

Nämnden föreslår att den nya förskolan ska ha plats för upp till 80 barn genom att använda sig av SKR:s upphandlade ramavtal för förskolebyggnader. Det meddelades på dagens pressträff med barn- och utbildningsnämnden. 

– Processen går snabbare framåt och man behöver inte lägga så mycket tid på projektering och upphandling. Det sparar tid för kommunen och kostnaderna blir lägre för att man använder sig av befintliga ramavtal.Det finns färdiga typer av förskolor så man gör ett beställningsunderlag och beskriver vilken typ av förskola man behöver, hur stor den ska vara och vilka krav och önskemål man har. SKR föreslår vilka företag som är lämpliga att använda och då får man göra ett avtal med företaget som redan är upphandlat, säger Snickars.

Enplansmodulen som finns i Vena i dag kommer vara kvar tills den nya förskolan är byggd och därefter försvinna. Nu ska frågan vidare till kommunstyrelsen för fortsatt hantering. Placeringen av en ny förskola behöver utredas. 

Är ni rädda för ett nytt nej från politikerna?

– Med tanke på att det har skett diskussioner mellan politikerna i BUN och KS så tror jag att de är överens om att det är så här det kommer se ut. Jag är optimistisk.  

Kostnaden för en ny förskola för 60-80 barn ligger på cirka 27 miljoner kronor, enligt underlag från nämnden. 

– Det finns ungefärliga priser i de här upphandlingarna. Det handlar om mellan 25 och 30 miljoner för förskola med utemiljö och det tillkommer ett antal miljoner för infrastrukturen. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt