Annons:

Hultsfred först i länet med unik kör – regionen har beviljat pengar till ny målgrupp

Annika Stagård ser fram emot att få starta Glada Mellokören för människor med funktionsvariationer. Tanken är att starta åtta körer i länet och Hultsfred blir först ut på tisdagskvällen. Foto: Privat

Hultsfred först i länet med unik kör – regionen har beviljat pengar till ny målgrupp

Hultsfred blir först ut i Kalmar län att starta en helt ny kör – Glada Mellokören. En kör för människor med funktionsvariation.
Region Kalmar har beviljat 200 000 kronor till projektet som syftar till att främja psykisk hälsa hos deltagna genom att skapa glädje, självkänsla och tillhörighet.

Annons:

Glada Mellokören är ett ettårigt projekt som pågår fram till siste november. Det drivs av Studieförbundet Vuxenskolan, vars mål är att starta åtta körer i Kalmar län.

I Hultsfred har man kommit längst, så kören där blir länets första. 

– Aktiviteten ska vara kravlös och enkel att vara med i samtidigt som den skapar gemenskap bland deltagarna. Målet är att körerna ska kunna fortsätta tillsammans även efter projektets slut, säger Johanna Haferbier, projektsamordnare.

Vad säger du om att vara igång på allvar nu?

– Jätteroligt, vi har ju haft mycket samarbete tidigare med FUB och personer med funktionsnedsättning, säger Johanna Haferbier. Det har förstås legat nere under pandemin, så det är väldigt roligt att få starta upp något nytt nu. Något som ger så mycket glädje, det är en så härlig aktivitet att få sjunga och vara tillsammans. Hultsfred blir startskottet. Det är ju alltid spännande att vara först ut, tänker jag.

En kör även i Vimmerby

Så här långt har man fyra anmälda körmedlemmar i Hultsfred. Förhoppningen är att intresset ska sprida sig nu när kören väl kommit igång, så att fler i målgruppen vill ansluta till gemenskapen.

– Vi hoppas på att komma igång även i Vimmerby framöver, men där är vi inte så långt komna att det går att anmäla sig än, säger verksamhetsutvecklare, Sofie Axelsson.

Annika Stagård blir körledare

Tisdag kväll är det premiär. Körledare är Annika Stagård, som ser fram emot att hälsa deltagarna välkomna till lokalen där hon driver egna restaurangen "Hos Annika", på Nyhaga industriområde.

– Det här ska verkligen bli jätte, jätteroligt, säger hon inspirerat. Det kommer bli fokus på melodifestivalen och glada härliga låtar därifrån.

Hur går dina tankar kring projektet?

– Det är ett jätteroligt projekt som Vuxenskolan startar. Jag har jobbat med musik i FUB-grupper i Västerviks kommun tidigare och tyckte då att det var så kul. Så jag blev jätteglad när de frågade om jag kunde ta mig an det här i Hultsfred och Vimmerby.

Projektet är tänkt att avslutas till hösten med en Mellokonsert.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt