Annons:

Ser att flyktingar skulle ge orten ett uppsving –

Foto: Arkivbild

Ser att flyktingar skulle ge orten ett uppsving – "Vore välkomna hit"

Järnforsen fick ett uppsving vid förra flyktingvågen. Nu hoppas samhällsföreningen få välkomna flyktingar till orten på nytt.
– Det skulle innebära ett uppsving för både skolan och samhället, säger ordförande Anne-Charlotte Cederberg.

Annons:

Hon minns med glädje att det var en härlig puls i samhället, skolans elevantal växte kraftigt och lägenheterna fylldes under förra flyktingvågen.

För då, när det kom många till Hultsfreds kommun från krigen i Syrien, Irak och Afghanistan, placerades många familjer i Järnforsen.

– Om det fungerade bra då, så borde det fungera bra nu också. Då fanns det lediga lägenheter och plats på skolan, det gör det nu också, säger Anne-Charlotte Cederberg som menar att flyktingvågen skulle kunna ge orten och skolan ett lyft igen.

– Sedan är det förstås fruktansvärt det som händer i Ukraina, det får inte ses som vi bara tänker på Järnforsens bästa, tillägger hon. Men, när det nu kommer ukrainska flyktingar till Sverige då tror vi att de skulle få en trygg och bra tillvaro här.

Diskuterades på årsmötet

Senast Anne-Charlotte Cederberg hörde sig för med fastighetsägaren Stångåkonsult i Kalmar fanns det 22 lediga lägenheter.

– Då var vårt syfte att försöka locka till inflyttning genom att presentera lediga lägenheter på vår hemsida. Det är ju många som pendlar till Järnforsen, som vi gärna skulle vilja se flyttade hit istället.

På samhällsföreningens årsmöte tidigare i veckan diskuterades både planer på ny butik, gymmet, lediga lägenheter och om man på något sätt kan hjälpa flyktingarna från Ukraina.

– I ett litet samhälle är det lättare att komma in i gemenskapen. Så det vore jättebra och roligt för oss att det händer lite igen. Vi såg det som positivt att det blev liv och rörelse på orten förra gången. Samhället gick verkligen igång och hjälpte till, bland annat öppnades en loppis dit Järnforsenborna skänkte saker som familjerna kunde köpa billigt. Så jag känner, att kommer det nya flyktingar nu så kommer de att känns sig välkomna hit.

På årsmötet valdes följande styrelse: Anne-Charlotte Cederberg, ordförande, Annette Elf, sekreterare, Catarina Bogren, kassör, samt övriga ledamöter Carolina Axelsson och Åse Floresten. Revisorer är Marie-Louise Mobelius och Hanna Waern Andersson och Marita Johansson sitter i valberedningen.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt