Annons:

KLARTECKEN FÖR ATT SÄTTA IGÅNG ARBETET VID NYA BOSTADSOMRÅDET

Kommunstyrelsens arbetsutskott har lämnat startbesked för arbetet vid bostadsområdet Herrstorpet utanför Hultsfred. Foto: Hultsfreds kommun

KLARTECKEN FÖR ATT SÄTTA IGÅNG ARBETET VID NYA BOSTADSOMRÅDET

Kommunstyrelsens arbetsutskott har lämnat starttillstånd för det nya bostadsområdet Herrstorpet i utkanten av Hultsfred. 
– Vi har lämnat startbesked för Herrstorpet och det är ett stort ärende, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Annons:

Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att tilldelningen av projektet får ske för entreprenadarbeten på Herrstorpet för etapp ett och två. 

– De två etapperna är mellan järnvägen och sjön och det finns en tredje etapp som ligger upp mot vägen och som ligger längre fram i tiden. De två inledande etapperna blir som en etapp och det handlar om att iordningsställa vägar, vatten, avlopp, elledningar, fiber, planteringar och belysning, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Hultsfreds kommun gav startbesked om att arbetet får sätta igång så fort tilldelningen är klar. 

– Det har tilldelats ett företag men det dröjer några dagar innan det blir offentligt vilket företag det är. Tilldelningen är från och med i dag och överklagandetiden är på tio dagar, säger Rosander. 

Totalkostnad på 67 miljoner

Lars Rosander berättar lite mer om det arbete som ska utföras. 

– Det finns sedan tidigare en byggväg dit så man behöver inte köra förbi bostäderna vid strandpromenaden och förbi reningsverket. Man har påbörjat plankorsningen så byggtrafiken kommer över järnvägen. Man har också gjort en ny överenskommelse med smalspåret som innebär att man behöver höja smalspåret så det kommer upp i samma nivå som tågspåret. Det blir en plankorsning med bommar som skyddar tågspåret. Det kommer, som det är nu, inte bli bommar till smalspåret, säger Rosander. 

Det var fyra anbud som lämnades in för Herrstorpsprojektet.

– Det är en totalkostnad på projektet på 67 miljoner, varav entreprenaden är lite drygt 30 miljoner. Resten är mycket kringkostnader i allt från planläggning och utredningar som måste göras i samband med projektet. Vi får igen en del pengar när vi säljer tomterna, vilket reducerar totalkostnaden. Det finns en del kostnader som kommunen tar med anslutningsvägar och järnvägsövergångar, säger Rosander. 

Som det ser ut i dagsläget är det möjligt med byggstart av byggnader i oktober.

– Då ska det finnas en byggbar tomt, Rosander. 

"Tagit alldeles för lång tid"

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) konstaterar att arbetet har dragit ut på tiden. 

– Vi från politiken, oavsett parti, har varit väldigt otåliga och tycker att det har tagit alldeles för lång tid. En orsak har varit Länsstyrelsen under resans gång. Nu har vi kommit så här långt och ser positivt på att det rör på sig.

Det finns, enligt Rosander, intressenter till både villatomter och byggföretag som är intresserade av att bygga radhus. 

– Vi får se hur det utvecklar sig. Fantastiskt roligt att det har kommit så här långt trots att det har dröjt. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt