Annons:

Lokala partiets motion om plats i kommunala revisionen avslås

Birger Karlsson (SD) har ställt krav på att Sverigedemokraterna ska få plats i kommunala revisionen. NU säger KSAU nej till motionen. Foto: Ossian Mathiasson

Lokala partiets motion om plats i kommunala revisionen avslås

Sverigedemokraterna i Hultsfreds motion om utökning av antalet revisorer från sex till sju för kommunens förvaltning och donationsfonder avslås. 
– Vi tycker att det räcker med sex ledamöter i revisionen, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Annons:

Fullmäktigeledamoten Birger Karlsson (SD) lämnade i december in en motion med önskemål om att partiet ska få plats i den kommunala revisionen via en utökning av antalet revisorer från sex till sju. 

”Denna plats reserveras för Sverigedemokraterna och därmed får alla sex partiet i kommunfullmäktige minst en plats som revisor”, tog Birger Karlsson upp i motionen. 

Kommunkansliet har berett ärendet och tittat på hur det ser ut i andra närliggande kommuner. Fem eller sex är vanligast förekommande vad gäller antalet revisorer. 

”Det har inte kommit fram något som talar för fler revisorer men ytterst är det en demokratisk fråga som bör avgöras av de förtroendevalda”, skriver kommunkansliet. 

"Man ska förtjäna sina platser"

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott säger nej till motionen. 

– Förslaget är att motionen avslås och att vi fortsätter med sex ledamöter i revisionen. Som revisor får man inte ha några andra förtroendeuppdrag inom kommunen, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).  

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) ger också sin syn på motionen som får nobben.

– Vi anser att man via valresultatet ska förtjäna sina platser och här har det skett en fördelning mellan partierna utifrån de sex ledamöterna. Då tar kanske inte alla partier av egen kraft en plats i revisionen när det bara ska vara sex ledamöter. Det känns knepigt att begära en utökning bara för att man ska få en plats, säger Tomas Söreling (S). 

Socialdemokraterna har två platser, Vänsterpartiet en, Moderaterna en, Centerpartiet en och Kristdemokraterna en. 

– De olika partierna gör så kallad valteknisk samverkan och då kan det ibland se annorlunda ut. Vi och Vänsterpartiet har till exempel valteknisk samverkan och de borgerliga partierna har också samverkan. Det är en överenskommelse som har skett på det sättet. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt