Annons:

Markägare:

Boel Larsson, Tomas Larsson och Magnus Danielsson är tre av dem som oroar sig för ortens dricksvatten om kommunen får öka uttaget av råvatten ur befintlig vattentäkt. En protestlista har cirkulerat på orten. Foto: Lotta Madestam

Markägare: "Tror inte Hultsfredsborna vill dricka vatten som gått genom soptippen"

Boel och Tomas Larsson liksom Magnus Danielsson är tre av dem som oroar sig för ortens vatten om kommunen får öka uttaget av råvatten ur befintlig vattentäkt.
– Vi reagerar mest på att vattnet går genom den gamla soptippen, så vi oroar oss för hur kvalitén på vårt dricksvatten blir vid ett större uttag ur de ”nya” borrhålen, säger Tomas Larsson.

Annons:

Flera markägare ska ha lämnat sina yrkanden till Mark- och miljödomstolen i Växjö, och när huvudförhandling hölls på Valhall valde de tre markägarna Boel och Tomas Larsson, Histret, samt Magnus Danielsson, ägare av Silverdalens bruk, att närvara på plats.

Bakgrunden är att Hultsfreds kommun söker vattendom för de två ”nyare” dricksvattenbrunnar som finns i Silverdalen och för att kunna pumpa reservvatten till Hultsfreds vattenverk, eller tvärt om, ifall att det skulle behövas.

– Idag används fint grundvatten, men enligt kommunens konsultutredning, gjord av Norconsult, ska 25-50 procent av vattnet tas från Silverån, vilket innebär att man får ett ytvatten till skillnad mot grundvatten, säger Magnus Danielsson som säger sig ha granskat utredningen noga.

Största källan till risk

Magnus Danielsson menar att kommunen inte har någon kontroll på åvattnet som rinner genom tre län, med skrotar och industrier och han ifrågasätter att varken väg eller järnväg tagits med i riskanalysen.

– Trots att de går precis bredvid och förmodligen är den största källan till risk, säger han.

Enligt makarna Boel och Tomas Larsson har de blivit av med stora mängder vatten sedan de två nyare brunnarna togs i bruk.

– 2005 och 2010 gjordes de nya brunnarna, hur mycket de har pumpat sedan dess vet inte vi. Men från 2013-2014 började det märkas ordentligt hos oss. Det sätter vi i direkt koppling till det.

Kan ni ge några exempel på hur ni påverkats?

– Innan det kunde vi inte gå på en av gräsmattorna på våren, för att den var så blöt och tidigare fanns det även några våtmarker på våra marker, de är borta nu, särskilt när man kommer längre fram på året. Även mycket av djurlivet har försvunnit. Förr såg vi exempelvis tranor varje år, det gör vi inte längre, förklarar Boel.

– Vi har två brunnar, den grävda på sju meter är torr sedan några år tillbaka. Med de uttag som gjorts har grundvattennivån sänkts helt enkelt, det är vår åsikt, så vi oroar oss för att det blir ännu värre om uttaget ökas ytterligare i vattentäkten, tillägger Tomas som tycker det rimmar illa att man låter de här våtmarkerna förvinna – samtidigt som länsstyrelsen ger bidrag till att skapa nya.

”Soptippen det värsta”

Det han tycker är det absolut värsta är att vattnet går genom den gamla soptippen, som ska ha stängts i början av 1970-talet, som ligger i flödesriktningen.

– Det vet ju alla vad som slängdes på soptippen på den tiden. Så jag undrar, om jag ska vara riktigt ärlig, om Hultsfredsborna eller någon annan heller vill dricka vatten som gått igenom en soptipp, jag skulle inte vilja det, säger Tomas som håller med Magnus Danielsson om att utredningen är undermålig på vissa ställen.

– Hade det inte påverkat oss, hade vi inte klagat och lagt tid på det här. Vi bråkar inte för bråkandets skull utan vi är uppriktigt oroliga, säger makarna Larsson.

Ny strategi behövs

En namninsamling i Silverdalen och Lönneberga har resulterat i ett 160-tal underskrifter. Listorna har dock inte lämnats vidare, annat än till media.

– Vi anser att en ny strategi måste tas fram för vårt framtida dricksvatten, som är mycket bra idag. Jag har med hjälp av egen konsult tittat på en annan lösning som går ut på att borra nya brunnar lite länge ifrån ån, vilket väsentligt skulle minska risken att åvatten induceras i brunnarna, säger Magnus Danielsson.

– När man ska öppna en ny vattentäkt ska det undersökas vad det finns för alternativa platser, men det har kommunen inte gjort.

Hur tycker ni att huvudförhandlingen var?

– Det var väldigt bra, mycket givande, säger Tomas Larsson. Nu håller vi tummarna för att domstolen avslår kommunens ansökan.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt