Annons:

Ortsbor oroar sig för vattenkvalitén –

David Nelson, driftschef på VA-verket i Hultsfred, säger sig ha respekt för motståndet, men tycker det är synd när kommunen försöker säkra upp dricksvattenförsörjningen i Silverdalen-Lönneberga och Hultsfred. Foto: Lotta Madestam

Ortsbor oroar sig för vattenkvalitén – "Har respekt för motståndet"

Det finns en stark oro bland boende i Silverdalen och Lönneberga att kvalitén på dricksvattnet ska försämras i framtiden. Anledningen är kommunens planer på att öka uttaget av vatten ur befintlig vattentäkt.
Nu finns en protestlista med runt 150 namnunderskrifter.

Annons:

Det är ett omfattande arbete som sträcker sig många år tillbaka i tiden, som lett fram till kommunens tillståndsansökan.

I förra veckan höll Mark- och miljödomstolen vid Växjö Tingsrätt en huvudförhandling på Valhall i Hultsfred, där ÖSK presenterade planerna – och där motstående intressen fick framföra sina yrkanden.

David Nelson, ÖSK:s VA-driftchef, kan förklarar mer vad det handlar om.

– Vi söker en vattendom för de två dricksvattenbrunnar vi haft i Silverdalen ett antal år. Dessutom söker vi en vattendom för att kunna pumpa reservvatten till Hultsfreds vattenverk om det skulle ske en olycka, om någon brunn skulle gå sönder eller bli sämre. Då behöver vi kunna pumpa vatten mellan Silverdalen och Hultsfred tillfälligt. Eller lika gärna åt andra hållet utifall att det behövs.

Använts i många år

Brunnarna har funnits i Silverdalen i ungefär tio års tid, men det saknas vattendom, däremot finns det en på den ursprungliga brunnen som försett Silverdalen med vatten.

– Det är många faktorer som gör att det inte sökts en vattendom tidigare för de båda nyare brunnarna, men för två år sedan satte vi igång arbetet med att verkligen slutföra det här. Det tar lång tid att sammanställa allt, säger David Nelson.

”Har respekt för motståndet”

Flera markägare har skickat in sina synpunkter i ärendet till domstolen och vid huvudförhandlingen närvarade tre markägare som är kritiska.

En av dem är Magnus Danielsson, ägare av Silverdalens bruk som även hade med sig en protestlista med ett 160-tal namnunderskrifter.

Hur ser du på motståndet?

– Jag har respekt för motståndet och för de protestlistor som samlats in. Vi tycker inte det på något vis är roligt att hamna i den här situationer. Det är inget vi vill eller önskar att folk inte är nöjda med de beslut som vi vill ta när vi försöker säkra upp vår dricksvattenförsörjning, säger David Nelson. 

Vad tror du om utgången nu när det finns ett så tydligt motstånd?

– Jag kan inte svara på det, utan det är mark- och miljödomstolen som dömer. Vi har lämnat in en tillståndsansökan som vi tycker uppfyller alla kriterier, sedan får domstolen ta ställning till vad de tycker i frågan.

Alternativt yrkande

Om kommunen skulle få ett nej på sin ansökan finns ett alternativt yrkande, där man begär att få en vattendom för den mängden som i vart fall behövs för att förse Silverdalen och Lönneberga med vatten.

– Då får vi acceptera det beslutet och backa tillbaka, för att se om vi kan utreda Hultsfredsdeltat en gång till för att se om det finns annat lämpligt ställe för en reservvattenbrunn.

– I allra värsta fall – om vi inte skulle få en vattendom som inte ens gäller för Silverdalen-Lönneberga då får vi backa tillbaka till den ursprungliga brunnen som vi har, och som vi har vattendom för. Men så får vi verkligen hoppas att det inte blir.  

Dom i målet meddelas först den 28 juni.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt