Annons:

Imamer viger kvinnor som köps för tillfälligt sex – Vimmerbyförening bland de tillfrågade

Imamer viger kvinnor som köps för sex, avslöjar SVT. Foto: MostPhotos

Imamer viger kvinnor som köps för tillfälligt sex – Vimmerbyförening bland de tillfrågade

Nu avslöjar SVT:s Uppdrag Granskning att shiamuslimska imamer viger kvinnor som köps av män som vill ha tillfälligt sex. Fenomenet kallas för "njutningsäktenskap" och Vimmerby Afghanska Förening är en av organisationerna som tillfrågats i granskningen.

Annons:

Under onsdagen avslöjar SVT att shiamuslimska imamer runt om i Sverige viger kvinnor som köps av män för tillfälligt sex. "Njutningsäktenskap", som det kallas, är ett tidsbestämt giftermål mot betalning som kan pågå i allt från en timme till någon månad. 

När tiden är ute så är också äktenskapet över. Imamerna tar ofta betalt och "njutningsäktenskapens" syfte är att göra sexet halal, vilket innebär att det är tillåtet enligt islam.

Enligt SVT är det en shiamuslimsk sedvänja som vissa religiösa ledare hävdar har stöd i Koranen medan andra fördömer det och kallar det för prostitution i religionens namn. 

– Om jag varit förundersökningsledare hade jag nog upprättat en anmälan om människohandel, säger Petra Stenkula, polismästare i Malmö, till SVT.

Vimmerbyföreningen kan inte

I granskningen har SVT haft kontakt med 26 shiamuslimska församlingsföreträdare. SVT har använt sig av fejkade identiteter och dold kamera.

De har använt ett scenario, som en av de intervjuade kvinnorna berättat om, där hon är i ekonomisk nöd och egentligen inte vill detta, men inte ser någon annan utväg. 

Granskningen visar att totalt 15 shiamuslimska församlingsföreträdare erbjuder sin hjälp att förrätta "njutningsäktenskap". Sju av församlingsföreträdarna som kontaktats säger sig känna till och förstå uppläget, men varken vill eller kan hjälpa till. 

En av dessa sju är Vimmerby Afghanska Förening. 

Enfast fyra av de religiösa ledarna markerar tydligt att det är helt oacceptabelt.

 Jag kommer att ta det på största allvar. De som är skyldiga och som har gjort bort sig på det här sättet får inte sitta kvar. Vi får även ta diskussion med myndigheten SST om bidraget och hur vi ska göra med dem. Åtminstone att bidraget får frysas fram till att vi kommer fram till en slutsats, säger Haider Ibrahim, ordförande för Islamiska Shiasamfunden.

Vår tidning söker Vimmerbyföreningen för en kommentar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt