Annons:

Den här bilden togs vid inbrottet i en Hultsfredsvilla, den aktuella natten när flera anmälningar kom in till polisen. "Det finns en del kriminella element, men det är inga stora ungdomsgäng som drar runt utan vi pratar om enskilda individer som står för väldigt mycket och som skapar rubrikerna", säger trygghetsstrateg Linus Ivarsson. Foto: Privat/Simon Henriksson

Liten klick står för oroligheterna i samhället – "Då pratar vi otäckt på riktigt"

Det har varit mycket skit i Hultsfred på senare tid med omkullvälta gravstenar, misstänkta anlagda bränder och omfattande skadegörelse. Som i sin tur skapar oro och upprördhet hos invånarna.
– Det finns en del kriminella element, men det är inga stora ungdomsgäng som drar runt utan vi pratar om enskilda individer som står för väldigt mycket och som skapar rubrikerna, säger kommunens trygghetsstrateg Linus Ivarsson.

Annons:

Den där natten, som resulterade i flera polisanmälningar, iakttogs två maskerade personer av en av de drabbade målsägarna.

– Om vi fick reda på vilka de två är, så vore det bra. Jag kan se ett tydligt mönster hur de rörde sig. Efter klottret på en rad bilar på Källerydsgatan gick de via kyrkogården där gravstenar vältes, vidare till en altan där de stal alkohol och slutligen anmäldes skadegörelse på en bil på Idrottsvägen. 

”Ett tiotal ungdomar i den kalibern”

När så mycket händer på en gång blir kommuninvånarna medvetna om händelserna på ett helt annat sätt, menar Ivarsson.

–  I flödet som blir på sociala medier kanske man tror och upplever att det rör sig om flera nätter och kanske stora gäng, vilket skapar en stor oro. Men jag skulle säga att de här två ungdomarna stod för hundra procent av oron den veckan, säger Linus Ivarsson som ser en fara i detta.

– Till slut är Hultsfred skit och alla ungdomar dåliga, men när vi börjar räkna ihop totalen har vi kanske ett tiotal ungdomar som är i den här kalibern.

”Då pratar vi otäckt på riktigt”

Samma natt fångades också två personer på film. Man hör tydligt hur de pratar arabiska med varandra – men Linus Ivarsson har anledning att tro att det inte rör sig om pojkar med utländsk härkomst, utan han vet att det finns svenska pojkar som pratar arabiska.

– Finns det en baktanke, om någon är ute efter att sätta skulden åt ett annat håll – då pratar vi otäckt på riktigt, säger han. För när man hör det här bestämmer man sig för att det är pojkar med utländsk härkomst. Det kan få igång krafter i samhället. Då behövs det inte mycket förrän den krutburken ska explodera.

Vuxna i rörelse mer

Senaste tidens oroligheter har också lett till att kommunens barn- och ungdomsstödjare ska röra sig mer ute på samhället.

I första hand fram till sommaren lägger man in fler kvällar och även jobbar lite längre in på natten.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt