Annons:

  • Värd för länsträff – Har fastställt åldern på husen i Fröreda storegård

    Ivan Gunnarsson, ordförande i Järeda hembygdsförening, och Lisbeth Svensson, ordförande i Kalmar läns hembygdsförbund, hälsade välkommen till hembygdsdagen, som i år förlagts till Fröreda Storegård. Foto: Privat

  • Värd för länsträff – Har fastställt åldern på husen i Fröreda storegård

    Under Hembygdsdagen på Fröreda Storegård deltog ett 70-tal personer från olika delar av länet. Det här var det första större länsarrangemanget för hembygdsrörelsen efter pandemin. Foto: Privat

Värd för länsträff – Har fastställt åldern på husen i Fröreda storegård

Järeda Hembygdsförening stod värd när Kalmar läns Hembygdsförbund bjöd in till Hembygdsdag. Kalmar läns Museum har gjort ett djupgående arbete med att klarlägga åldern på de olika husen i Fröreda Storegård, och det kunde nu presenteras.

Annons:

Det här var det första större länsarrangemanget för hembygdsrörelsen efter pandemin. Järeda Hembygdsförening blev värd för hembygdsdagen och platsen var Fröreda Storegård. Deltog gjorde ett 70-tal personer från olika delar av länet, från Lofta i norra Västrvik till Persnäs på norra Öland.

Klarlagt åldern

Kalmar läns Museum har gjort ett djupgående arbete med att klarlägga åldern på de olika husen och bodarna som finns i Fröreda. 

Med de provborrningar som skickats till Lund har man nu kunnat ange byggnadsår för de olika byggnaderna. Det är allt från 1670 till 1884. 

Riksantikariet har dessutom riktat ett särskilt fokus och intresse mot de tapeter som finns i husen. Dessa tvillinghus finns inte på så många platser i landet – och framför allt inte bevarade på dess ursprungliga plats. Därför är Fröreda Storegård mycket värdefullt historiskt för framtiden, menar man.

Dessa uppgifter redovisades nu på hembygdsdagen av länsmuseets chef Örjan Molander samt Magdalena Jonsson, historiker och Jan Westergren, byggnadsantikvarie. 

Byggnadsminne sedan 1985

Historiken visar att Järeda hembygdsföreningen köpte Fröreda Storegård 1981 av Nyboholms pappersbruk, som ägt gården sedan 1915. Dessförinnan var det en släktgård och då fanns det enligt ritningar minst 40 hus. Fyra år efter att hembygdsföreningen köpt Fröreda Storegård för 90 000 kronor blev hembygdsparken förklarad som ett byggnadsminne.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt