Annons:

  • Här är metoden som åldersbestämmer lokalt byggnadsminne

    Kalmar läns museum har tagit borrprover i åtta byggnader på Fröreda Storegård för att fastställa vilket år de olika byggnaderna är uppförda. Foto: Jan Westergren

  • Här är metoden som åldersbestämmer lokalt byggnadsminne

Här är metoden som åldersbestämmer lokalt byggnadsminne

Det finns inga säkra uppgifter på när byggnaderna på Fröreda Storegård har uppförts. Nu har Kalmar läns museum daterat gårdens bebyggelse med hjälp av borrprover i åtta byggnader.
– Vi tror att en del av husen är byggda i början av 1700-talet, säger Jan Westergren, bebyggelseantikvarie på Kalmar läns museum. 

Annons:

Fröreda Storegård räknas som en av länets mest intressanta äldre jordbruksmiljöer och är byggnadsminnesförklarad sedan 1985. Byn finns omnämnd i skriftliga källor sedan 1540 och den välbevarade miljön har intresserat antikvarier under lång tid. 

Det finns dock inga säkra uppgifter på när de olika byggnaderna har kommit på plats. Under förra veckan var länsmuseets bebyggelseantikvarier Magdalena Jonsson och Jan Westergren på plats i Fröreda för provtagning efter att ha beviljats bidrag från länsstyrelsen i Kalmar län och Kalmar läns hembygdsförbund. 

– Fröreda drabbades av en brand under slutet av 1600-talet, närmare bestämt 1683. Man tror att i stort sett alla byggnader brann upp. Därför antas de äldsta av dagens byggnader vara uppförda någon gång under första hälften av 1700-talet. Alla är dock inte från samma tid. Några har troligen uppförts under 1800-talet, säger Jan Westergren. 

"Kan öka intresset för miljön"

Syftet med projektet är att fastställa vilket år de olika byggnaderna är uppförda. Bebyggelseantikvarierna har tagit borrprover i åtta byggnader – fyra bostadshus och fyra loftbodar – och har proverna tagits på rätt sätt, från vankanten till kärnan, kan laboratoriet i Lund svara på vilket år trädet fälldes. 

– En säkrare datering av byggnaderna syftar dels till att få veta mer om Fröreda, dels till att göra Fröredas byggnader till referensobjekt för datering av andra agrara byggnader i länet. Fröreda Storegård är ett besöksmål med utvecklingspotential och vi tror att projektet kan öka intresset för miljön, både lokalt, regionalt och nationellt, säger Jan Westergren. 

Hur gick arbetet på plats i Fröreda?

– Det var väldigt spännande. Nu gjorde vi de praktiska provtagningarna i åtta byggnader och vi ska sammanställa informationen och skicka det vidare till ett laboratorium i Lund och förhoppningsvis få svar inom några månader. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt