Annons:

Breddar med körundervisning – här är musikskolans visioner

Musikskolan inför körverksamhet. Julia Wiel Fridéen och Thomas Åstrand gläds över att kunna erbjuda kommunens ungdomar möjligheten att sjunga i kör. Foto: Lotta Madestam

Breddar med körundervisning – här är musikskolans visioner

Ett välkommet bidrag från staten på drygt 420 000 kronor gör det möjligt för Musikskolan att starta körverksamhet. Det har länge efterfrågats av barn och ungdomar i kommunen.
– Det känns jättespännande, säger Julia Wiel Fridéen, som anställts som sång- och körledare. Nu berättar hon vidare om visionerna.

Annons:

I våras sökte den kommunala musikskolan pengar från Statliga Kulturskolerådet för att kunna bredda och utveckla musikskolans utbud med sång- och körverksamhet. Med förhoppningen att nå nya målgrupper.

Svaret blev glädjande ja.

– Att vi kom på idén är för att det kom flera önskemål om att få ta sånglektioner. Då kunde vi inte tillhandahålla det på min lilla tjänst, det gick inte att få in där, säger Julia Wiel Fridéen.

Fått sin tjänst utökad

Hon har tidigare arbetat halvtid som i huvudsak administratör, men också hunnit med någon sångelev och någon klassundervisning.

Nu har den tjänsten utökats för att ge utrymme för den nya körverksamheten.

Inom kort kommer intresseanmälningar att gå ut. Julias ambition är att det ska finnas tre huvudkörer som omfattar tre olika åldersgrupper: mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet, med chans att ta två körer om intresset skulle bli extra stort i någon åldersgrupp.

– Ambitionen är att kunna dela upp det, så man sjunger med hyffsat jämnåriga, säger Julia som tror det är rimligt att komma igång framåt oktober.

I huset och på ytterskolorna

Hon och Thomas Åstrand, som är musikledare och musiklärare, tänker sig att det ska vara körundervisning både i huset och ute på ytterskolorna. 

– Musiklärarna kan hjälpa Julia med ackompanjemang när det kommer närmare att arrangera konserter, säger Thomas Åstrand.

– Musikskolan har ju väldigt mycket orkesterverksamheter, så det skulle vara väldigt roligt att göra ett stort orkester- och körprojekt, tillägger Julia.

Vad är din önskan med det här projektet?

– Jag skulle vilja sätta ihop en rockkör och ha livebrass och liveorkester bakom. Men vi får vi se hur allt tas emot och vad eleverna är pepp på. För det intressanta är vad de unga vill, jag tänker inte gå in och basa. Utan det viktiga är att ta in vad eleverna vill göra, vad de vill sjunga och utvecklas inom.

Vad tänker du som musikledare om att musikskolan breddas?

– Det är mycket spännande och framför allt roligt att få in sång i musikskolan också, säger Thomas Åstrand. Det tycker jag är jätteroligt. Jag är fantastiskt stolt över det här. Framför allt är jag glad för alla barns skull, som får sjunga, träna sin röst, artikulation, språk, att våga sjunga och stå på scen och det är bra för hälsan. Det är kul att kunna använda sin röst – alla kan sjunga.

Det här kommer i en tid när Länsmusiken också gör en sångsatsning och drar igång flera olika körer.

– Det ligger liksom i tiden. Därför kändes det extremt relevant att satsa här också, säger Julia Wiel Fridéen.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt