Annons:

Hotades av nedläggning – nu har föreningen fått ett enormt uppsving

Kvinnojouren Hultsfred-Vimmerby har fått in sju nya jourkvinnor som håller på att utbildas. På bilden Caroline Eriksson, Magdalena Ärleskog, Eva Lundgren, Nina Törnqvist, Åsa Ekström, Christel Rüdiger Karlsson, Catarina Ekström, Vedrana Dzinic och Elaine Sanches. Foto: Lotta Madestam

Hotades av nedläggning – nu har föreningen fått ett enormt uppsving

Kvinnojouren i Hultsfred-Vimmerby var nära nedläggning i somras. Istället föddes en kämpaglöd att rädda verksamheten och nu står man med en helt ny styrelse, nio nya jourkvinnor och över 70 nya medlemmar.

Annons:

­När hela den gamla styrelsen slutade i månadsskiftet juni-juli höll det på att betyda slutet för Kvinnojouren. 

– Det var tufft, men jag, Christel Rüdiger Karlsson och Katarina Ekström tillät inte att det skulle hända, säger Elaine Sanches, som är anställd i Kvinnojouren Hultsfred-Vimmerby sedan i januari.

– Jag var så envis och med joursyster Angela Östergren, som även sitter i valberedningen, som min högra arm under hela processen fick vi på tre dagar ihop en ny styrelse och 30 nya medlemmar. Jag kunde bara inte tillåta att en 34 år gammal verksamhet skulle avvecklas, utan jag började kämpa för att få ett nytt engagemang. Idag är vi över 70 medlemmar, berättar hon.

Nio nya jourkvinnor 

En ny styrelse tog form med Catarina Ekström som ordförande och Christel Rüdiger Karlsson som vice ordförande. Båda med mångårig erfarenhet av att arbeta i lokala Kvinnojouren. Christel Rüdiger Karlsson var rent av med och startade lokala Kvinnojouren 1989 och har sedan dess hjälpt över tusen kvinnor, de allra flesta med barn, att gömma sig för sina våldsamma män.

Övriga i styrelsen är Vedrana Dzinic, kassör, Åsa Ekström, sekreterare, samt ledamöterna Ashraf Boustani, Elaine Sanches och Nina Törnqvist. 

– Idag är vi elva joursystrar, varav nio är helt nya, som är engagerade i arbetet med att hjälpa de våldsutsatta kvinnor som söker hjälp hos oss. Vi pratar flera olika språk, det är oerhört viktigt för att vi ska nå alla kvinnor, säger Elaine Sanches.

 Grundutbildning i tre steg

De nya joursystrarna, eller jourkvinnor som en del också säger, är mitt uppe i sin grundutbildning, som genomförs i tre steg på Valhall. Sedan står de redo att erbjuda stöd och hjälp för tjejer och kvinnor som lever i en relation där psykiskt och fysiskt våld förekommer.

– Vi arbetar ständigt för att våldet ska minska. Därför finns vår verksamhet, för att säkra att alla tjejer och kvinnor har rätt till ett bra och tryggt liv utan våld. Vi har ett så fantastiskt gäng, de är så intresserade och engagerade i vår verksamhet, så det har inte varit svårt alls, berättar Elaine i en paus i kursen. Vi har så mycket glädje när vi träffas och alla går hem med en bra känsla.

– Vi har också ett väldigt bra samarbete med Hultsfreds och Vimmerby kommun. Nyligen träffade vi nio kvinnor från socialförvaltningen där vi bestämde att göra många bra saker tillsammans, bland annat ska vi uppmärksamma ”Orange day”, dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot mäns våld mot kvinnor.

Är det något ni kommer sätta fokus på nu närmast?

– Vårt mål är att värva ännu fler joursystrar och medlemmar. Vi har även män som blir medlemmar. De kan inte jobba aktivt, men väljer ändå att stötta vår verksamhet. Vi ska också starta en studiecirkel snart, där vi kommer ha ett kafé där vi kan träffas en gång i veckan, så det känns väldigt positivt nu.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt