Annons:

  • Oerhört viktig resurs – så många bränder upptäckte brandflyget i sommar

    Patrik Axelsson är samordnare för brandflyget i Kalmar Län som gjort i det närmaste 600 flygtimmar i sommar. "Det är fler än i fjol, men färre jämfört med extremsommaren 2018", säger han. Foto: Privat

  • Oerhört viktig resurs – så många bränder upptäckte brandflyget i sommar

    Patrik Axelsson gick med som spanare redan när han tog sitt flygcertifikat för ett 20-tal år sedan. Nu är han en av runt 40 piloter i Kalmar län som ingår i brandflyget tillsammans med lika många spanare. Foto: Privat

Oerhört viktig resurs – så många bränder upptäckte brandflyget i sommar

Fler flygningar än förra året, men färre än extremvarma och torra sommaren 2018. Så kan Patrik Axelsson, samordnare för brandflyget i Kalmar län, summera säsongen som inleddes ett par veckor tidigare än normalt som en följd av torkan.

Annons:

En intensiv sommar är till ända för brandflyget i Kalmar län, som sköts gemensamt av klubbarna i Hultsfred, Västervik, Kalmar och Borgholm.

– Vi har jour var fjärde vecka och har ett väldigt bra samarbete. Vi har hållit på i ganska många år nu med samma människor, så det fungerar ruggigt bra, säger Patrik Axelsson, som kom med som spanare redan när han tog sitt certifikat för ett 20-tal år sedan.

”Varit väldigt intensivt”

Idag är han samordnare och organisatör för länets brandflyg och ombeds titta närmare på statistiken.

Den visar att han och övriga piloter tillsammans med spanarna flugit i det närmaste 600 timmar under säsongen, som pågår mitten av maj till siste september.

– Det är mycket, men inte lika mycket som 2018 då vi kom upp i ungefär 800 timmar som en följd av att det var extremvarmt och torrt, säger Patrik Axelsson och tillägger:

– Det har varit torrt i år också så i Kalmar län har vi i princip haft flygplan i luften från maj till slutet av augusti. Inte riktigt varje dag, någon vecka har varit undantagen. Så det har varit väldigt intensivt.

Och om du jämför årets insatser med tidigare år?

– Ett normalår kanske man flyger varannan gång man har jour och kommer upp i runt 350 flygtimmar totalt i länet. Då kanske vi bara flyger en av våra två slingor, men i år har vi flugit båda i princip hela tiden. 

Vad är det som avgör hur mycket skogsbrandsbevakning med flyg som sätts in?

– Man går på SMHI och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps prognoser. Det finns sex olika värden, där vi flyger när det är 4, stor risk för bränder, 5 mycket stor risk och 5E extremt stor risk. Och så har det varit i stort sett hela sommaren, med bara några få undantag. 

Inledde säsongen tidigare

Som en följd av torkan var man igång och körde sina två dagliga slingor över länet ett par veckor tidigare än vanligt.

– Tillsammans har vi upptäckt 32 bränder som vi rapporterat in till SOS Alarm. Utöver det har vi varit delaktiga i ytterligare ett 50-tal bränder där det exempelvis varit så att räddningstjänsten letat efter en brand, som vi hjälper dem att hitta eller att vi hjälper till att hitta vägar och vatten, förklarar Patrik Axelsson.

Vad lockar dig att vara delaktig?

– Brandflyg är en gammal tradition i Hultsfredsklubben. Vi vet ju att vi gör nytta, i synnerhet när vi hittar bränder. Fördelen med brandflyget är att vi ofta hittar bränderna i ett tidigt skede när de fortfarande är små. Då blir det mycket, mycket lättare för räddningstjänsten att åka ut och göra några timmars släckningsarbete och så är det klart. Till skillnad mot om det hinner bli en stor brand, innan den ens upptäcks.

Behöver bli fler

Hultsfreds flygklubb har ett 20-tal piloter och spanare, övriga klubbar något liknande, som hjälps åt med bevakningen. 

– Vi skulle behöva få in några fler piloter. I Hultsfred exempelvis har vi tre som blivit yrkespiloter och inte är hemma så ofta. Men vi behöver också fler spanare, de har inte flygcertifikat utan vi erbjuder en kortare utbildning inom klubben. Det ska vi ta tag i till våren, och köra några sådana kurser. Men det ska man vara tydlig med, att hela brandflygsorganisationen är helt ideell. Det är flygklubbarna som får betalt från länsstyrelsen, för kostnaderna för flygplanen.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt