Annons:

TUFFA BESLUTET: MAJBLOMMAN LÄGGS NER PÅ FLERA ORTER

Föreningen Majblomman läggs ner i både Hultsfred-Vena, där Ing-Marie Nilsson är ordförande (bilden) och i Virserum. Foto: Pressbild/Privat

TUFFA BESLUTET: MAJBLOMMAN LÄGGS NER PÅ FLERA ORTER

Majblommeföreningarna i Hultsfred-Vena och Virserum väljer att lägga ner.
– Nu hoppas vi få in många, nya ansökningar så vi kan fördela pengarna vi har kvar lokalt, säger Ing-Marie Nilsson, ordförande i Majblomman Hultsfred-Vena.

Annons:

De här besluten fattades nyligen i respektive förening.

– För vår del läggs föreningen ner på årsmötet i november. Det har varit superbra saker vi gett bidrag till, det har känts så gott genom åren att få vara med och göra det här. Så det är klart det känns vemodigt, samtidigt som vi blev tvungna att ta ett beslut till slut, säger Ing-Marie Nilsson som varit ordförande i Hultsfred-Vena i över 30 år.

Inte lyckats rekrytera nya

Under många år har styrelsen försökt att rekrytera nya medlemmar som är intresserade av att hjälpa till – utan att lyckas.

– Det har varit så bra att vi som jobbat med Majblomman varit förankrade i verksamheter som har med barn och familjer att göra, som inom skolan, socialförvaltningen och familjecentralen, så vi har vetat var behoven finns, säger Ing-Marie Nilsson och fortsätter:

– Men nu har de människorna antingen gått vidare till andra arbetsuppgifter eller som jag gått i pension och vi har inte lyckats få in nya som vill jobba ideellt, tillägger hon.

Hur mycket skulle du säga att Majblomman betytt genom åren?

– Jättemycket. Skolan och kuratorer har kommit med väldigt många ansökningar genom åren och det finns inte så många ställen att söka bidrag på. Så det tror jag blir en lucka när Majblomman inte finns längre.

Vill ha in ansökningar

Föreningen i Hultsfred-Vena fördelar ut pengar tre gånger om året, senast i september. Nu återstår 25 000 kronor i kassan, som ska fördelas ut i november.

– Eleverna har varit jätteduktiga att sälja blommor, Lindblomskolan har legat på runt 100 000 kronor där en del går till klasserna och en del till riksförbundet.

Så nu vill ni ha in ansökningar?

– Ja, nu hoppas vi få in ansökningar från folk som behöver ett bidrag till allt ifrån vinterkläder och skor till medlemsavgiften i någon förening. Vi vill ju gärna att pengarna ska komma till användning lokalt, annars går de tillbaka till riksförbundet.

Befarar att behovet ökar

De här besluten kommer i en tid när Majblommans bidrag till behövande familjer kanske behövs som allra mest som en följd av höjda räntor och priser på mat, el och drivmedel.

Hur tänker du kring det?

– Jag funderar väldigt mycket på det och det gör att önskan är ännu större att det skulle komma nya, engagerade själar som vill hjälpa till, säger Ing-Marie Nilsson. 

”Fin värdegrund”

Även styrelsen i Virserum har meddelat riksföreningen att föreningen läggs ner vid verksamhetsårets slut.

– Det känns förstås väldigt tråkigt att behöva ta det här beslutet, det är en tradition som funnits väldigt länge, med en fin värdegrund, säger ordförande Mia Schultz.

– Dessutom känns det som det är nu framöver behovet verkligen kommer att finnas.

Vad har fått er att ta ett nedläggningsbeslut?

– Det är flera orsaker, dels har traditionen att man ska köpa majblommor försvunnit. Den generationen som det var viktigt för är borta, utan nu ger folk till så väldigt många olika hjälporganisationer. Sedan har det försvårat för barnen att det inte är någon kontanthantering, de äldre har svårt med swish. Dessutom gjorde pandemin att vi tappade väldigt mycket, det har inte gått att få igång försäljningen efter det.

Inga pengar kvar

Till skillnad från Hultsfred-Vena har inte Virserumsföreningen några pengar kvar i kassan.

– Försäljningen har minskat hela tiden och det blev ingen bra försäljning nu senast, så de pengar vi hade har vi redan gett ut i bidrag till familjer i behov, säger Mia Schultz.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt