Annons:

Nya regler på Kejsarkullen – nu förbjuds svarta sopsäckar

Från och med årsskiftet får det som ska slängas i containern för brännbart/restavfall inte packas i svarta sopsäckar. "Genom att införa genomskinliga säckar kan vi förbättra sorteringen och undvika att farligt avfall hamnar fel", säger Stefan Lind. Foto: Lotta Madestam

Nya regler på Kejsarkullen – nu förbjuds svarta sopsäckar

Från årsskiftet är det inte längre tillåtet att slänga svarta sopsäckar i containern för brännbart och restavfall på Kejsarkullen. Utan framöver ska det packas i genomskinliga sopsäckar.
Stefan Lind, driftschef på renhållningen, ser flera vinster med förändringen.

Annons:

– Det här har varit på tal jättelänge, på önskemål från personalen på återvinningscentralen, säger Stefan Lind. Så från den 1 januari 2023 blir det nya regler.

Från och med då tas endast avfall i genomskinliga sopsäckar emot i containern för brännbart och restavfall. Sådant som du inte skulle packa annars behöver du inte packa nu heller.

Varför gör ni det här?

– Vi märker att det finns folk som helt enkelt inte sorterar som de ska utan nu vill vi minska risken att elektronik, trä, mediciner, färgburkar, förpackningar och annat avfall hamnar i fel container, säger Stefan Lind och fortsätter:

– Så vinsterna är flera. Det här är ett sätt att försöka öka sorteringsgraden, så vi får mer som materialåtervinns i stället för energiåtervinns och på så sätt spara både pengar och värna miljön. Samtidigt skapar förändringen en bättre arbetsmiljö för våra medarbetare.

Är ni beredda på starka reaktioner, eller hur tror ni att nyheten tas emot? 

– Vi vill förebygga genom att gå ut med information via kommunens hemsida, press och Facebook så tidigt vi kunnat. Vi kommer också lämna informationsblad till alla besökare på Kejsarkullen veckorna fram till dess. Jag tror inte på starka reaktioner, men visst en och annan kommer säkert tycka att det är jobbigt. Men det är väl i så fall de som sorterat fel från början, nu vill vi bara att folk ska göra rätt.

Säckar och sorteringsbord

Kommer någon till Kejsarkullen med brännbart och restavfall i svarta sopsäckar lika fullt, då kommer man bli ombedd att packa om soporna i genomskinliga säckar.

– Det är klart att det kommer bli lite ovant i början för de som använt svarta sopsäckar, men det är som sagt ett önskemål från personalen, så de är beredda på att de kommer att behöva informera i början. 

Under en övergångsperiod kommer besökare som glömt de nya reglerna att erbjudas genomskinliga sopsäckar, för att kunna lägga över avfallet. På plats finns också sorteringsbord där man kan få hjälp av personalen att sortera rätt.

Vad är det för sortering folk slarvar mest med?

– Jag skulle säga att det är metall och trä mest som felaktigt hamnar i brännbart.

Resulterar det i straffavgifter för kommunen?

– Avfallet körs till Tekniska Verken i Linköping och det händer att vi får påbackning där ifrån, att det varit fel saker i den fraktionen, och då tillkommer det en extra kostnad, säger Stefan Lind.

Fakta

Vad räknas som brännbart/restavfall?

Exempelvis räknas kläder, skor, gummi, skumgummi, CD- skivor, VHS-band, täcken och kuddar, slangar och cykeldäck, presenningar, hårdplast, böcker, kuvert, takpapp, dynor, dammsugarpåsar, mattor, tapet och pärmar som brännbart.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt