Annons:

Genomskinliga säckar istället för svarta – så har förändringen tagits emot

Från och med årsskiftet tillåts bara genomskinliga säckar i containern för brännbart och restavfall. Foto: Privat

Genomskinliga säckar istället för svarta – så har förändringen tagits emot

Från årsskiftet är det bara tillåtet att slänga genomskinliga sopsäckar i containern för brännbart och restavfall på Kejsarkullen.
– Det har slagit väl ut, säger Stefan Lind, driftschef på renhållningen.

Annons:

Från årsskiftet är det inte längre tillåtet att slänga svarta sopsäckar i containern för brännbart och restavfall på återvinningscentralen Kejsarkullen. Utan numera ska det packas i genomskinliga sopsäckar. Här kan du läsa mer om det.

Hur skulle du vilja summera första månaden?

– Det har slagit väl ut på både anläggningen i Hultsfreds kommun och Högby, säger Stefan Lind. Vi har inte haft några klagomål på något av ställena än så länge. Inte vad som nått mig i alla fall.

– Det är lite frågor däremot om var man kan införskaffa genomskinliga säckar. Det finns i dagligvaruhandeln så det verkar funka bra hittills, tillägger han. Sedan är det bästa om man inte har någon säck alls, plast är ju inte bra överhuvudtaget, utan att man sorterar och slänger utan säck. Det vore optimalt. 

Eftersom det är så färskt finns det ännu ingen statistik på om det slagit något på vikterna och sorteringen.

Har du hört om personalen behövt tillrättalägga folk som kommit med svarta säckar?

­– Det har bara varit ett fåtal, inte alls många, utan vi tycks ha nått fram med informationen. Vi gick ju ut brett i många kanaler för att informera så många vi bara kunde. Det verkar ha slagit väl ut. Det är tacksamt, det var ju det resultatet vi eftersökte, säger Stefan Lind.

Avfallstekniker Christian Jacobsson kan bekräfta att övergången fungerat smidigt.

– Väldigt få har reagerat negativt, någon enstaka har haft synpunkter och menat att det bara är brännbart i säcken. De som inte haft genomskinliga säckar har fått sortera på plats, så det har löst sig bra. Över förväntan, skulle jag säga. Å andra sidan är det lågsäsong nu, så det är svårt att säga hur det blir när det kommer mer folk.

Mer lördagsöppet

På lördag blir första gången det är öppet i månaden januari. Det blir samma upplägg som övriga lördagar det är öppet, med all personal på plats och samma service som dagtid.

– Skälet är att självserviceuppdraget ÖSK fick drar ut på tiden, så därför kompenserar vi önskemålet från politiken och invånarna om generösare öppettider.

Det blir lördagsöppet tio gånger under 2023, bara juli och december är undantaget.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt