Annons:

Drabbade resenärer möttes av stängd väntsal:

Väntsalen till resecentrum i Hultsfred var låst när de drabbade resenärerna har transporterats från olycksplatsen till stationen i Hultsfred. Foto: Ossian Mathiasson

Drabbade resenärer möttes av stängd väntsal: "Bara att beklaga"

20 personer befann sig på tåget som spårade ur strax söder om stationen i Hultsfred. De drabbade resenärerna färdades till resecentrum och möttes då av en låst väntsal. 
– Klockan 20.30 är det automatlåsning till väntsalen, säger fastighetschefen Mikael Pettersson. 

Annons:

Ett tåg körde vid 18.30-tiden på torsdagskvällen in i ett stort träd och spårade ur cirka en kilometer söder om stationen i Hultsfred.

20 personer befann sig på tåget, men ingen blev som väl var fysiskt skadad. Räddningstjänsten hjälpte till att evakuera personerna som befann sig på tåget och förde dem till stationen i Hultsfred. 

"Bara att beklaga"

När de kom dit var den varma väntsalen låst och de drabbade resenärerna fick istället stå utanför stationen och vänta på ersättningstrafik.

– När sista tåget har gått är det automatlåsning till väntsalen och det är klockan 20.30 som gäller, säger Mikael Pettersson

Hur ser du på att väntsalen var stängd när folk var skärrade efter händelsen?

– Det är jättesynd att de inte hade någonstans att ta vägen. Det är bara att beklaga att det inte finns några sådana öppna lokaler nattetid. Om någon hade haft telefonnummer till vår beredskap så hade vi kommit och öppnat upp väntsalen. 

Det var ingen inom beredskapen som kände till att väntsalen stängde 20.30 och tänkte att folk kan vara i behov av att få komma in i väntsalen efter olyckan?

– Den som hade beredskap visste kanske inte om att tågolyckan hade inträffat, så det kan man inte förutsätta. Så länge vi vet om det så ställer vi upp och öppnar. Vi har hjälp av Securitas som just i den här salen kontrollerar att det verkligen är stängt, säger Pettersson. 

Anledningen till att väntsalen är stängd nattetid är för att det har förekommit skadegörelse i lokalen vid flera tillfällen. 

– Det går inte att ha den obemannad, säger Pettersson. 

"Behjälpliga att snabba på processen"

Räddningstjänsten skjutsade de drabbade till resecentrum i Hultsfred. 

– När det sker någon form av olycka sätter transportbolaget ofta in ersättningsbussar som kan transportera de drabbade för att de ska komma vidare i sin fortsatta resa. Prognosen för att få transporten från olycksplatsen mitt ute i skogen till resecentrum var för lång så det blev en uppgörelse om att vi hjälpte till med att evakuera tåget och ta personerna till resecentrum. Det var vår del i det hela och vi har inte koll på när, var och hur det kommer bussar eller taxibilar, säger Ulf Bowein på räddningstjänsten i Hultsfred.

Ulf Bowein fick under fredagen information om att väntsalen var stängd och poängterar att räddningstjänsten inte har kopplingar till väntsalen. 

– Det är klart att det är olyckligt att väntsalen var stängd. Det är kommunens fastighetsjour som sköter driften av väntsalen. Vi har nummer till kommunens drifttekniker men att väntsalen var låst hade vi ingen aning om. Vi vet inte när och hur väntsalen stänger och det var inget som vi funderade på alls. Transportbolaget hade med sig en medarbetare som har kontroll på det. Det är tråkigt att de drabbade personerna fick stå ute och frysa, vilket är beklagligt. Här har vi bara varit transportbolaget behjälpliga att snabba på en process och flytta människor från en olycksplats in till en plats där de kan komma vidare.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt