Annons:

Nyanställningar att vänta inom äldreomsorgen –

Vetlandavägen invigdes i augusti, efter om- och tillbyggnationen. När också Aspedalsgatan står klar har antalet platser på särskilt boende ökat med 21 i kommunen, så ett beslut är taget om att utöka både personalstyrkan och personaltätheten. Foto: Lotta Madestam

Nyanställningar att vänta inom äldreomsorgen – "Ligger lågt jämförelsevis"

Hultsfreds kommun har lite lägre bemanning inom vård och omsorg jämfört med andra kommuner i länet. Dessutom pågår en omfattande om- och tillbyggnad som gör att antalet platser i särskilt boende blir fler, så nu finns ett beslut att öka både personalstyrkan och personaltätheten från 2024.

Annons:

I augusti invigdes nya Vetlandavägen i Målilla efter en omfattande om- och tillbyggnad där 27 rum renoverats och 23 byggts i den nya delen.

Till sommaren ska också första etappen av Aspedalsgatan i Hultsfred stå klar, följt av etapp två som beräknas vara klar nästa sommar. När de om- och tillbyggnationerna är helt avslutade betyder det att antalet platser i Målilla och Hultsfred utökats från dagens 142 till 163.

Ökad personaltäthet

I december beslutade socialnämnden att utöka personalbudgeten med ett 20-tal årsarbeten, 20,85 för att vara exakt, under åren 2024 till 2026. Tanken är att utöka både personalstyrkan och personaltätheten.

– Dels kommer fler bo på särskilt boende när allt är färdigbyggt, och då går det åt mer personal, säger nämndens ordförande Per-Inge Pettersson, (C).

– Men vi ser också att vi får fler äldre som har ökat omvårdnadsbehov. I synnerhet krävs det lite större bemanning på de mindre boendena med bara 18 lägenheter, jämfört med våra större, mer ändamålsenliga och moderna boenden i Målilla och Hultsfred, tillägger han.

Enligt Marie Pihl, verksamhetschef inom vård och omsorg, ligger man lite lägre i bemanningen på kommunens särskilda boenden.

– Ja, gör vi en jämförelse med andra kommuner i länet så ligger vi lite lågt, säger hon.

”Räknar med samordningsvinster"

I somatiska vården höjs personaltätheten från 0,6 till 0,62, medan den blir oförändrad, 0,7 inom demensvården.

– Där höjer vi inte grundbemanningen generellt, utan vi räknar med att det finns andra samordningsvinster att göra på de stora boendena, för det blir i Målilla och Hultsfred demensvården placeras framöver, säger Per-Inge Pettersson.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt