Annons:

Medmänniskor har startat ny verksamhet – vill lindra ensamhet

Lena Hasting, Bertil Eriksson, Kerstin Nilsson, Mona Bäckman, Carola Nilsson och Håkan Hermansson ingår så här långt i teamet som har jour i syfte att lindra folks ensamhet. "Ingen ska behöva känna sig ensam". Foto: Lotta Madestam

Medmänniskor har startat ny verksamhet – vill lindra ensamhet

Fyra föreningar har gått samman och startat en jour, där man jobbar tillsammans för att minska folks ofrivilliga ensamhet. Det är bara att ringa kommunens växel.
– Jag kände direkt att det här vill jag hjälpa till med, säger Mona Bäckman, en av hittills sex engagerade medmänniskor.

Annons:

Satsningen, som går under namnet ”Inte ensam”, fick sin start i Hultsfreds kommun i oktober. Sedan dess kan den som känner sig ensam, oavsett ålder, ringa kommunens kontaktcenter på 0495-240000, under ordinarie öppettider, så kopplas man till den som har jour.

­– PRO, SPF, Röda Korset och Anhörigföreningen har gått samman och driver det här. Det känns väldigt positivt att vi har ett samarbete med Hultsfreds kommun, så vi kan gå genom den växeln. Det här får inte bli en telefon som ringer mitt i natten, säger Lena Hasting.

– Vi har ett nära samarbete med hemtjänsten och kommunen har sanktionerat hela upplägget, det är därför vi får använda deras växelnummer. Det är unikt och ger oss en stabilitet. Det är lätt att ringa det numret och så kopplas man vidare, tillägger Håkan Hermansson.

"Ville hjälpa till"

För tillfället är det sex personer som har jour ideellt på rullande schema, två veckor i sträck. Mona Bäckman är en av dem. Hon tillhör ingen av föreningarna, men kände att hon ville bidra. Så nu är hon en i teamet.

– När jag hörde talas om det kände jag direkt att jag ville hjälpa till, säger hon. Det är lite pirrigt när man har telefonen, erkänner hon. Jag hade med mig den överallt, men snart vet man hur man ska svara, det blir en vana.

Vill bli fler medmänniskor

Förhoppningen är att man på sikt ska hitta fler som vill vara en medmänniska och ha jour, med uppgiften att lindra folks ensamhet.

– Det vore bra om vi även kunde engagera människor på andra orter än Hultsfred, för det är lättare för exempelvis ”Kalle i Mörlunda” att ha kontakt med någon på hemorten, som man kanske rent av vet vem det är, tillägger Lena Hasting.

Kan ni ge några exempel på vad ni kan hjälpa den med som lever i ofrivillig ensamhet?

– Någon kanske vill gå ut och gå en promenad, få ett besök, få sällskap till en aktivitet eller bara prata en stund, säger Håkan Hermansson.

Tar en tid att jobba in det

Man vet att behovet finns. Lena Hasting, ordförande i Hultsfred-Vena PRO, befarar rent av att problemet med ofrivillig ensamhet ökat sedan man startade arbetet med projektet – som en följd av pandemin. Hittills har man dock bara fått ett enda samtal.

– Broschyren kom ut alldeles nyligen och ligger bland annat på hälsocentraler, Träffpunkt Stationen och kommunens kundcenter. Det handlar kanske om att folk inte känner till att möjligheten finns eller att det är ett stort steg att ringa. Säkert behövs det bara lite tid att jobba in det.

Finns varianter runt om i landet

Det finns varianter på ”Inte ensam” runt om i Sverige. Allt började med ett riksdagsbeslut, som anammades av PRO och SPF i Hultsfred redan 2018. I oktober året efter höll man första mötet.

– Vi är en av få som hann påbörja arbetet innan pandemin kom. Då fortsatte vi träffas genom att gå promenader tillsammans och planerade projektet samtidigt och i oktober kunde vi starta allt på allvar. 

Hur stolta är ni över att kunna erbjuda invånarna det här?

– Vi är jättemalliga – och glada över att kommunen är med på det, säger Lena Hasting.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt