Annons:

  • Fiberarbete polisanmält – igen:

    Open Infras entreprenör hade just tagit sig igenom asfalten när fastighetsägaren Thomas Svensson stoppade arbetet då de saknar tillstånd att gräva på hans och brödernas mark. "Jag har gjort en ny polisanmälan",säger han. Foto: Lotta Madestam

  • Fiberarbete polisanmält – igen:

    Kritiken omfattar också bristfällig skyltning, som här på Järnvägsgatan där varningsskyltar saknas helt. "Vi ska träffa entreprenören på plats och gå igenom projektet. Fortsätter de med bristfällig skyltning och bristfällig återställning kommer vi vidta åtgärder", säger Simon Råsbacken på ÖSK. Foto: Lotta Madestam

  • Fiberarbete polisanmält – igen:

    Entreprenören kritiseras också för bristfällig återställning, som här i andra änden av Södra Långgatan i korsningen med Smackvägen. Bilden är från december, strax efter ryckte kommunen ut och åtgärdade bristerna som nu börjat visa sig så smått igen. Foto: Lotta Madestam

Fiberarbete polisanmält – igen: "Kommer vidta åtgärder om det fortsätter"

Thomas Svensson har på nytt polisanmält Open Infra sedan fiberföretaget grävt på hans och brödernas fastighet i Målilla utan tillstånd.
– Jag förstår inte att det ska vara så svårt att förstå att man ska ha godkänt från fastighetsägaren, säger han.

Annons:

Det här är Thomas Svenssons andra polisanmälan mot Open Infra och deras gräventreprenör. Den första gjorde han i oktober sedan man grävt utan tillstånd på Södra Långgatan, i korsningen med Bäckgatan. 

– Självklart får de inte gräva på mark som de inte har tillstånd att gräva på, sa Moa Rosberg, bredbandssamordnare på kommunen, till Dagens Hultsfred vid förra tillfället.

Ny polisanmälan

Trots tillsägelse gick Open Infra in på ytterligare en av syskonen Svenssons fastigheter tre dagar senare, för att gräva och lägga ner ny ledning.

– Idag upptäckte vi att enteprenören var tillbaka på orten och grävde i andra änden av Södra Långgatan, i korsningen med Järnvägsgatan. Annars har det varit lugnt ett tag. Nu hade de hunnit börja kapa asfalten så vi har gjort en polisanmälan om skadegörelse och intrång på fastighet, säger han.

Omfattande kritik

Under bredbandssatsningen i Målilla har Open Infra stött på omfattande kritik för att ha grävt på fastigheter utan tillstånd, men också för bristfällig skyltning i samband med grävningsarbete.

Open Infra har ett godkänt grävtillstånd gällande kommunal mark, övriga grävningar måste de ha tillstånd för från respektive fastighetsägare. 

– De har inte ens kontaktat oss som enskild fastighetsägare. Jag förstår inte att det ska vara så svårt att förstå att man ska ha tillstånd. Man kan inte förutsätta att det är kommunens mark, utan man måste ha koll, säger Thomas Svensson upprört.

Har du pratat med entreprenörerna på nytt och förklarat situationen?

– Ja, jag hann prata med dem, men de blir förbannade så fort man säger emot dem. Medan vi stod på platsen ringde jag polisen, som bad att få prata med personalen, som fick väldigt bråttom, öste igen allt och försvann. 

Thomas Svensson kan inte heller låta bli att reagera på skyltningen, som han anser är under all kritik igen.

– Kommunen har ju reglementen som säger hur det ska skyltas vid sådana här arbeten. De följs inte. Här har man "lånat" skyltar från tidigare avgrävningar, så det fattas på andra håll också.

"Ha kontaktat dem flertalet gånger"

Simon Råsbacken, projektledare på ÖSK med ansvar för gator, är medveten om problemet.

– Vi har varit i kontakt med Open Infra flertalet gånger. Våra reglementen säger hur man ska sköta sig på våra gator och hur man ska skylta vid olika arbeten. De följer inte det till punkt och pricka.

Så vad händer nu?

– Vi ska träffa entreprenören på plats med det snaraste för att gå igenom projektet och även rätta till vissa saker som inte rättats till. Fortsätter de med bristfällig skyltning och bristfällig återställning så kommer vi vidta åtgärder, säger Simon Råsbacken.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt