Annons:

Svårt att komma igång efter pandemin – nu halveras antalet caféer

Caféerna på Träffpunkt Stationen minskas, från varje vecka till varannan i vår. "Det har varit svårt att komma igång igen efter pandemin", säger Elsy Larsson som vill slå ett slag för den så viktiga verksamheten som lindrar folks ensamhet. Foto: Lotta Madestam

Svårt att komma igång efter pandemin – nu halveras antalet caféer

Antalet caféer på Träffpunkt Stationen i Hultsfred minskas i vår, från varje vecka till varannan. 
– Vi har märkt att engagemanget bland de som brukade hjälpa till har minskat efter pandemin, säger gårdsrådets Lena Hasting.

Annons:

Ja, pandemin har ställt till det också för caféverksamheten på Träffpunkt Stationen, som är kommunens största träffpunkt för pensionärer och daglediga.

Sedan verksamheten kördes igång igen efter det långa uppehållet har de ideellt arbetande krafterna blivit färre.

– Vi hade det ju så bra på hösten 2019, med jättemånga som kom till våra caféer. Vi jobbar för att få igång det som vanligt igen, men det har varit svårt. De som har jobbat och ställt upp ideellt i många år börjar tröttna, de har ju blivit äldre de också. Vi märker också att folk varken orkar eller vågar gå ut i samma utsträckning som tidigare, säger Elsy Larsson.

”Jag har slutat baka”

Som en följd av det har gårdsrådet beslutat minska antalet caféer i vår, från varje tisdag till varannan. Fredagens soppluncher finns det inga planer på som det är idag.

– Vi får höra också att många slutat baka under pandemin, så vi har beslutat köpa in kaffebröd de gånger som ingen vill baka. Det står alla så att säga fritt att välja, säger Lena Hasting, som är sekreterare i gårdsrådet.

Verksamheten behövs

Numera är det sex föreningar som turas om att ansvara för caféerna om tisdagarna. Det är en mer än tidigare. De har i sin tur minst två medlemmar som hjälps åt med att fixa allt den gången deras förening är ansvarig.

– Vi märker ju så väl att verksamheten behövs, den är jätteviktig. Det är många människor som sitter ensamma och vill ha möjligheten att få komma ut för att umgås och prata med andra. Det är ju inte bara pensionärer det gäller, utan daglediga i största allmänhet, säger Elsy Larsson som vill slå ett slag för den så viktiga verksamheten som lindrar folks ensamhet.

Inleder med våffelcafé

Vårsäsongen inleds med våffelcafé den 7 februari och ur programmet kan också nämnas att den 7 mars är rubriken "Sara Schwardt: Min brevväxling med Astrid Lindgren", den 21 mars demonstrerar räddningstjänsten "Folklådan", som ger grunden till en bra krisberedskap, och den 4 april underhåller Inge Danielsson, Ingatorp, med sång och musik.

Utöver caféerna bedriver olika föreningar en rad andra aktiviteter på Träffpunkt Stationen som gymnastik, stickcafé, bingo, pensionärsbridge och körsång.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt