Annons:

Personalens ilska efter nämndens nej:

Malin Apell och Kaiza Larsson, två av medarbetarna på särskilt boende på Aspedalsgatan i Hultsfred (Lindgården), är kritiska till att socialnämnden säger nej till fria arbetsskor till vårdpersonalen. Foto: Privat

Personalens ilska efter nämndens nej: "Känner oss inte sedda och inte viktiga nog"

Undersköterskorna Malin Apell och Kaiza Larsson kämpar för gratis arbetsskor och uttrycker sin besvikelse efter socialnämndens nej.

– Vi känner oss inte sedda och inte viktiga nog, säger Malin Apell och Kaiza Larsson. 

Annons:

Politikerna i socialnämnden sa efter en jämn votering nej till fria arbetsskor till sin personal inom vård och omsorg. Den borgerliga majoriteten med Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna gick emot förslaget medan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna sa ja. 

Frågan är inte avgjord utan det är fullmäktige som har sista ordet. Personalen ser nämndens nej som ett nedslag. 

– All personal är besvikna, ledsna och arga. Vi hade hopp om att det skulle ske en förändring i denna fråga men det gick inte vägen. Denna fråga om arbetsskor är otroligt viktig för oss och vi tappar lust och hopp om att stanna kvar i yrket. Jag känner ingen KASAM i detta beslut. Det är varken begripligt eller hanterbart jag känner mig inte meningsfull, säger Malin Apell.

Arbetsskorna är en viktig del i personalens välmående på jobbet, enligt Apell. 

– Jag tycker att det är en självklarhet precis som det är många andra jobb där folk tillhandahålls med arbetskläder. Vi kan inte gå barfota på jobbet utan vi måste köpa våra skor. Jag har problem med värk i hela kroppen och det hela speglas av vad jag har på fötterna. Det är inte bara fötterna som tar stryk utan det gör även höft och rygg. Vi sliter inom vården och stegen är många. Skor går åt och skor är inte billiga. Bra skor är inte billiga. Hade jag fått fria arbetsskor när jag började jobba inom vården för många år sedan så hade jag kanske mått bättre i mitt välmående, säger Malin Apell.

"Så ilsk så jag skulle kunna explodera"

Kollegan Kaiza Larsson undrar hur många som nyttjar friskvårdsbidraget där Hultsfreds kommun har höjt från 1 500 kronor till 3 000 kronor. 

– Det är självklart bra, men frågan är hur många som nyttjar friskvårdsbidraget. Det känns som att de höjer det bara för att det inte är så många som nyttjar det och då kan man behålla pengarna. Jag skulle vilja ha en redovisning på hur många som nyttjar friskvårdsbidraget och var pengarna, som inte nyttjas, tar vägen. Det är pengar som de kanske hade kunnat lägga på skor, säger Kaiza Larsson.

En utredning visar att det kostar 1,2 miljoner kronor att erbjuda personalen fria arbetsskor. Själva skorna till medarbetarna kostar 700 000 plus att det tillkommer administrativa kostnader för 432 000 kronor.

– Det är strax över en årslön för en undersköterska i Hultsfreds kommun. Vad ska de administrera för så mycket pengar? Jag undrar hur de gör på vaktmästeri, läggs det samma summa där när de hämtar ut sina arbetsskor och kläder? De har skrivit att de räknar på en timme per anställd i hanteringskostnad och en timme per anställd för utprovning av skor. Vi har tidigare fått åka icke betald arbetstid och prova ut kläderna och jag skulle med glädje åka och prova ut skor på min fritid. Jag är så ilsk så jag skulle kunna explodera, säger Kaiza Larsson. 

"Skäms på politikerna"

Socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C) berättar att den enskilt viktigaste punkten för att få många undersköterskor och vårdbiträden är att betala bra löner och ha ändamålsenliga lokaler för boende och medarbetare. 

– Att bygga ut och bygga ut skapar ingen arbetskraft även om det är häftigt med byggnationer. Det skapar en inre oro hos medarbetarna och vi är i behov av arbetskamrater. Han (Per-Inge) pratar om stabila löner, men det ger ingen arbetskraft. Jag är ledsen. Vi behöver mer och förtjänar det i vårt yrke. Det behövs mer än bara stabila punkter, säger Kaiza Larsson och fortsätter: 

– På en mansdominerad arbetsplats hade fria arbetsskor och arbetskläder inte varit en fråga att dalta runt med. Det hade trätt i kraft omedelbart. Nu är det en kvinnodominerad arbetsplats och det upplevs faktiskt kränkande att det är så här. Skäms på politikerna som röstar ner det här förslaget, säger Kaiza. 

Uppmaning till C, M och KD

Kaiza Larsson har en uppmaning till politikerna i Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna. 

– De får gärna komma och göra en arbetsdag i vården. De får ha med sig ett par bra arbetsskor och då ska de få gå sina 16 000 steg. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt