Annons:

 • Se hur området kring dammen görs attraktivt –

  Miljön kring Sågdammen i Hultsfred förskönas sakta men säkert i syfte att locka fler att vilja vistas i området. Här, intill Hagadal, pågår arbetet med att färdigställa en grillplats. Foto: Lotta Madestam

 • Se hur området kring dammen görs attraktivt –

  Bilder före och efter arbetet med att snygga till dammen, genom att ta bort all vegetation. Samtidigt förstärktes också överfallet, genom att gjuta på en sula. Foto: Lotta Madestam

 • Se hur området kring dammen görs attraktivt –

  Träräcket på den befintliga bron har bytts ut mot ett svart metallräcke. "Det blev jättesnyggt", tycker projektledare Hanna Johansson. Foto: Lotta Madestam

 • Se hur området kring dammen görs attraktivt –

  Detta parti kan bli en fin genväg från Hagadal till Hagadalsparken. "Genom att skapa en bättre stig och passage över dämmet skapas en förträfflig naturupplevelse", står det i programmet som illustrerar en makeover av tätorten. Foto: Lotta Madestam

Se hur området kring dammen görs attraktivt – "Ett lyft"

Nu ser man tydliga förändringar av miljön kring Sågdammen i Hultsfred, som ska förskönas i syfte att locka fler att vilja vistas i området.
– Det kommer nog bli mer aktivitet kring dammen på ett annat sätt än idag, säger Hanna Johansson, projektledare ÖSK.

Annons:

Det kanske första ögat dras till är att det gamla träräcket till den befintliga bron har bytts ut mot ett svart metallräcke. I skogsdungen intill har också en ny gångbro lagts på plats intill den porlande bäcken och arbetet pågår för fullt med att färdigställa den grillplats som skapas intill dammen i anslutning till skogsområdet.

– Den ligger med i makeoverförslaget, det vill säga stråket vi gör från Stålhagen och ner till Hulingen. Alla de här bitarna är en del av det, via dammen och Mimerparken som är färdig, säger Hanna Johansson och fortsätter:

– Gågatan har vi gjort lite åtgärder på i form av ny belysning, urnor och nya möbler och Köpingsparken är klar, så det är Tors plan kvar, som vi också arbetar med.

Det sker förändringar lite varstans kring dammen, som också snyggats till. Arbetet inleddes i höstas med att vattennivån i dammen sänktes för att dels komma åt den vegetation som växte längs kanten och som spridit sig ut i dammen. Samtidigt förstärktes också överfallet, genom att man gjutit på en sula.

Fortskrider arbetet som planerat?

– Ja, nu är vi i färd med att byta belysningen, det är i det närmaste klart. Vi kommer göra i ordning gångvägarna runt dammen. Det ska gå som en faunapassage från dammen och nedströms, förbi fallet, där vi har anlagt en ny bro. Faunapassagen kommer bli klar under våren.

Vid tennisbanorna ska det också bli en mötesplats med stockar man kan sitta på.

– Så man kan samlas där och sitta och njuta av naturen och den porlande bäcken, säger Hanna Johansson.

Vad tycker du om resultatet så här långt?

– Jag tror att det kommer bli jättebra, det blir ett lyft för området, säger Hanna Johansson. Vad jag har fått till mig passerar det mycket folk runt dammen och jag tror att det kommer bli ännu mer attraktivt att vara i området, med belysning också till Stålhagen. Så det kommer bli mer aktivitet kring dammen på ett annat sätt än idag.

Projektet beräknas vara klart till våren, beroende på väder och vind.

Till det här kommer också en Parkourbana, i ett samarbete med Hultsfreds Gymnastikklubb, som ansvarar för parkourmiljön.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt