Annons:

Verksamhet drivs vidare i egen regi – ”För bra för att ta bort

Jonas Svensson på Stegen hoppas på ett intresse för nya "Fritidsbiblioteket" lagom till sportlovet. Foto: Lotta Madestam

Verksamhet drivs vidare i egen regi – ”För bra för att ta bort"

Kommunen har dragit sig ur konceptet ”Fritidsbanken” och driver nu verksamheten i egen regi. Invånarnas givmildhet gör att lagret kunnat fyllas på – lagom till sportlovet.
– Det pratas mycket om återbruk, att vi inte ska köpa nytt hela tiden. Det märks att folk anammat det för de kommer hit med massa grejer de vill skänka, säger Jonas Svensson på Stegen.

Annons:

I mitten av december gick kommunen ur avtalet med Fritidsbanken, som är ett koncept för utlåning av sport- och fritidsutrustning.

– Det var förenat med stora kostnader att vara med i konceptet och en del krav som vi inte kunde uppfylla. Det fick oss att starta om i egen regi. Vi ser stora fördelar med verksamheten, den var för bra för att ta bort, så nu sköter vi det själva, säger Jonas Svensson, arbetskonsulent på Stegen som sköter utlåningen.

Sportlovet stundar

Nu står man inför ett sportlov på det som numera kallas ”Fritidsbibliotek”. Förhoppningen är att invånarna ska ta chansen att låna sportutrustning för sina fritidsaktiviteter.

– Utrustningen har bantats ganska rejält, för det vi lånade ut under förra konceptet var vi tvungna att lämna tillbaka till Fritidsbanken. Det vi fått in efter den 16 december är det vi har att låna ut. Det är en hel del det också, även om det inte är fullt lika mycket, säger Jonas Svensson och fortsätter:

– Det är fantastiska roligt att folk är så givmilda. Det pratas ju hela tiden om återbruk, att vi inte ska köpa nytt alltid. Det har folk anammat, de brukar komma hit med grejer som de inte längre använder själva. Sedan går vi igenom allt, så det är säkert att låna ut.

Hur är intresset för att låna sportutrustning?

– Det är mest vintertid, i synnerhet vid lov är intresset stort, men också när skolor ordnar vinteraktiviteter. Mest lånar vi ut skridskor och skidor, både utför och längd. Nu har vi ju ingen snö, men skridskor går att åka i Målilla och utför i Dackestupet i Virserum. Vill man kan man boka utrustning i förväg, så det inte är slut när man planerat en aktivitet. Grejen är ju fantastiskt bra. Ska du exempelvis åka till fjällen kan du låna en utrustning för hela familjen, istället för att hyra eller köpa.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt