Annons:

Kommunal verksamhet föreslås läggas ner: ”Blev chockad”

Socialnämnden i Hultsfreds kommun har i sitt sparpaket lagt fram förslag på att lägga ner verksamheten Stegen. Foto: Privat

Kommunal verksamhet föreslås läggas ner: ”Blev chockad”

Stegens verksamhet föreslås läggas ner till följd av det stora sparbetinget som socialnämnden har lagt fram. Personalen fick beskedet under torsdagsmorgonen. 
– Det är klart att man blev chockad, säger Jonas Svensson, arbetsledare på Stegen. 

Annons:

Socialnämnden i Hultsfreds kommun lägger besparingar på 18,6 miljoner kronor för nästa år. Det innehåller besparingar på tidigare anslag från de så kallade flyktingpengarna som successivt fasas ut och besparingar grundat på lägre skatteintäkter. 

”När man gör en sån här stor besparing på cirka fyra procent av vår budget är det ett väldigt stort grepp som inte jag har varit med om under min tid som socialnämndsordförande”, säger Per-Inge Pettersson. 

"Klart att man blev chockad"

Socialnämnden föreslår bland annat en nedläggning av Stegen, den kommunala verksamheten som erbjuder deltagarna sysselsättning och arbetsträning.

Jonas Svensson, arbetsledare på Stegen, tog emot beskedet på torsdagsmorgonen.

– Jag har egentligen inte så mycket att kommentera. Vi fick bara besked om att vi skulle infinna oss på kontoret klockan 8.00 och sedan fick vi det här beskedet. Det enda som kom fram var att det var besparingar som gällde. Det är klart att man blev chockad, det var inget man hade räknat med, säger Jonas Svensson. 

Kände du själv att något var på gång?

– Nej, vi har vetat att det skulle bli sparbeting men vi hade inte tänkt oss att det skulle bli en sån drastisk neddragning. Jag har inte pratat mer med chefen utan vi har jobbat på som vanligt. 

Socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson säger att en tredjedel av utgiftsposten för Stegens verksamhet består av hyra och värme och att det är en stor lokal som slukar mycket pengar.

– Lokalen är stor, men en sån här verksamhet behöver stora lokaler för att det ska fungera med deltagare. Jag förstår att det är kostsamt och det är inget snack om det.

"Ska jobba på som vanligt"

Per-Inge Pettersson säger också att Stegen inte riktigt har haft den rätta funktionen för arbetsträning och sysselsättning då deltagare har blivit kvar på Stegen i många år. 

– Jag vet inte var de har fått det ifrån om jag ska vara ärlig. Vi har försökt jobba på så gott vi har kunnat med deltagarna vi har och försökt lotsa ut dem i arbete. Det är klart att det finns de som har gått lite för länge. 

Jonas Svensson har varit arbetsledare på Stegen i snart sju och ett halvt år. 

– Det är en jättebra och viktig verksamhet, framför allt det sociala. Deltagarna träffar mycket folk och kommer in i rutiner.

Vad har ni fått för information om vad som händer framöver?

– Vi ska jobba på som vanligt och har ingen aning om när i tid eller hur nedläggningen ska gå till. Vi kämpar på och får se vad som händer.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt