Annons:

Välbesökt installation av pastoratets nya kyrkoherde: ”Som att komma hem”

Aspelands pastorats nya kyrkoherde Arja Bergström installerades av biskop Marika Markovits i söndags.
Foto: Pressbild

Välbesökt installation av pastoratets nya kyrkoherde: ”Som att komma hem”

Arja Bergström är ny kyrkoherde i Aspelands pastorat. Hemvändaren installerades av nya biskopen Marika Markovits i Vena kyrka i söndags. 

 

– Det var en helt underbar dag. Solen sken och folket strömmade in från alla församlingar i pastoratet, säger Arja Bergström. 

Annons:

Aspelands pastorat anordnade kyrkoherdeinstallation av Arja Bergström i Vena kyrka i söndags. Nya biskopen i Linköpings stift, Marika Markovits, ledde högmässan och pastoratets samtliga körer, musiker och präster deltog. 

– Vena kyrka rymmer mycket folk och det var så gott som fullt. Våra underbara körer var duktiga och fick mycket beröm. Extra festligt var det att manskören sjöng på finska med hänvisning till mina rötter i Finland, säger Arja Bergström.

"Kände att det ligger i mitt kall"

Ola Sandberg var tillförordnad kyrkoherde i Aspelands pastorat under de två åren som man sökte efter Mikael Erikssons efterträdare. Arja Bergström har sedan hon prästvigdes mestadels tjänstgjort som kyrkoherde – först i Mörlunda-Tveta församling mellan 2008 och 2014 och sedan i både Högsby och Nässjö pastorat. Hon återvände tillbaka till Aspelands pastorat för tre år sedan och har sedan dess jobbat som komminister och församlingsherde i Lönneberga och Vena. 

– Jag kände att jag ville komma tillbaka till Aspelands pastorat. Jag har jobbat fler år som kyrkoherde än som präst i mitt yrkesverksamma liv och kände att jag behövde pausa och ta det lite lugnt. Jag trivs mycket bra med församlingsborna och med prästuppdragen. Jag trivdes så bra att jag funderade ett tag på att jag inte skulle jobba något mer som kyrkoherde, utan jobba mer nära församlingsborna, säger Arja Bergström.

Vad fick dig att tacka ja till tjänsten som kyrkoherde i Aspelands pastorat?

– Pastoratet har haft svårt att rekrytera kyrkoherde och har under den senaste tiden haft Ola Sandberg som vikarierande kyrkoherde. Han fyller 68 år i mars. Frågan om jag inte kunde tänka mig att ställa upp har kommit upp flera gånger om. Jag funderade bra länge på om jag ville det och kände ändå att det ligger i mitt kall. Det var dags att ta tag i det och ge all den omsorg och kraft jag har till hela pastoratet. Kallelsen från andra personer kom så starkt. Jag ger mig på detta och sedan får vi se hur det kommer gå. Det känns än så länge väldigt bra, säger Arja Bergström. 

"Känns som att komma hem"

Arja Bergström tillträdde tjänsten som kyrkoherde vid årsskiftet och hade under hösten olika uppgifter tillsammans med Ola Sandberg och deltog i planeringsmöten. 

– Jag har trappat upp försiktigt och det känns som att komma hem. Jag känner många av de anställda och har jobbat i pastoratet i många år. Det känns som att cirkeln är sluten. Jag ser verkligen fram emot de olika uppdragen och känner mig trygg med tanke på stödet jag har fått från anställda, förtroendevalda och församlingsbor.

Vad ser du för utmaningar i nya tjänsten som kyrkoherde?

– Det är ett otroligt stort och krävande arbetsområde eftersom det handlar om både fastigheter, administration och ekonomi. Vi håller just nu på och skriver församlingsinstruktion och alla församlingar har träffats regelbundet och diskuterat vad vi vill satsa på och vad vi tycker är viktigt.

Det här ska pastoratet fokusera på

Det finns tre olika riktlinjer som pastoratet har fastnat lite extra för. 

– Det handlar om barn- och ungdomsverksamhet som vi vill utveckla, generationsöverskridande mötesplatser, att vi kan skapa platser där personer i alla åldrar kan mötas, och få glädje av varandra och gemenskap i tro. Vi har mycket verksamhet, men vi vill profilera oss mycket mer på de områdena som att utveckla just det vi har kommit överens om. Det kräver alltid lite extra insatser, både av mig och av alla församlingsbor, om att titta över organisationen på vilket sätt vi kan jobba. Det är många olika sidor som vi tillsammans ska förbättra. Det är en utmaning att utveckla men kraften och viljan kommer från själva pastoratet. Då har man gått en bra bit på vägen. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt