Annons:

  • Hon blir ny kyrkoherde i pastoratet –

    Ulla Lisedahl, th, kunde presentera Arja Bergström som ny kyrkoherde i Aspelands pastorat för personalen och de förtroendevalda på onsdagen. Lösningen fanns inom de egna leden. Foto: Lotta Madestam

  • Hon blir ny kyrkoherde i pastoratet –

    Arja Bergström blir ny kyrkoherde i Aspelands pastorat från årsskiftet. Foto: Lotta Madestam

Hon blir ny kyrkoherde i pastoratet – "Är tacksam för förtroendet"

Arja Bergström blir ny kyrkoherde i Aspelands pastorat. Hon tillträder sin nya tjänst vid årsskiftet.
– Det är jätteroligt och en utmaning, men framför allt är jag tacksam för förtroendet, säger hon.

Annons:

Sökandet efter en ny kyrkoherde till pastoratet är över, efter två år. Arja Bergström, som nu är komminister och församlingsherde i Lönneberga och Vena, kommer från nyåret axla rollen som kyrkoherde och chef för pastoratets 33 anställda.

Det är på inga sätt en ny uppgift för henne, utan Arja Bergström har tjänstgjort som kyrkoherde mesta delen av tiden sedan hon prästvigdes.

– När jag först kom hit till kommunen var jag kyrkoherde i Mörlunda-Tveta församling mellan åren 2008 och 2014. Därefter gick jag över som kyrkoherde i Högsby pastorat, följt av Nässjö innan jag kom tillbaka hit till pastoratet 2019, berättar hon.

”Fått ett enormt stöd”

Det var på onsdagen som Ulla Lisedahl, kyrkorådets ordförande, kunde presentera Arja Bergström som pastoratets nya kyrkoherde för personal och förtroendevalda.

– Det blir en utmaning, men framför allt är jag tacksam för förtroendet. Jag har fått så mycket positivt från personal och förtroendevalda, men också från församlingsbor som redan innan frågat om jag kan tänka mig att söka tjänsten, säger Arja Bergström och fortsätter:

– Det har varit vägledande för mig att söka tjänsten, när jag fått ett så enormt stöd från alla, säger hon tacksamt.

Två nya tjänster ska utannonseras

Eftersom Arja Bergström kommer från en redan befintlig tjänst inom pastoratet betyder det att sökandet efter en ny präst inleds.

– Ja, så är det. Vi kommer utannonsera en ny tjänst som komminister efter nyår. Stiftet har bestämt att vi ska ha fem präster, så egentligen saknas det två. Vi kommer också att lysa ut en tjänst som diakon och det gör vi idag redan, säger Ulla Lisedahl. Så går det bra, kan vi ha två någon gång fram på våren.

Det är en av de absolut största utmaningarna Svenska kyrkan står inför, att rekrytera ny personal. I synnerhet kyrkoherdar och präster.

– Min förhoppning nu är att det ska vara lättare att rekrytera när vi har en kyrkoherde på plats, när man vet vem som kommer tjänstgöra här, säger Arja Bergström. Att jag bor här i närheten och tänker finnas kvar här länge hoppas jag också ska bli avgörande och påverka positivt att vi får in ansökningar.

 Har ett kall som kyrkoherde

Ola Sandberg har varit tillförordnad kyrkoherde i Aspelands pastorat under de två år man sökt efter Mikael Erikssons efterträdare.

Vad är det som fått dig att dröja så länge med att söka tjänsten?

– Jag sa det redan när jag tog tjänsten som komminister, att jag har ett kall att vara kyrkoherde. Men jag hade jobbat tio år som kyrkoherde och kände att jag behövde ta det lugnt, säger Arja Bergström och förklarar vidare: 

– Jag har trivts så bra med personalen och hela organisationen har varit så väl fungerande under hela den tiden, så tiden bara rullade på. Men nu har jag börjat få frågan ”om jag inte har vilat färdigt”, säger hon och skrattar. Så det här ska bli jätteroligt och som jag sa, framför allt är jag tacksam för förtroendet.

Fokus på barn och ungdomar

För närvarande jobbar man aktivt inom pastoratet med en ny församlingsinstruktion, som innebär att man tittar närmare på nya riktlinjer, mål och hur verksamheten ska utvecklas för att skapa en mer levande kyrka. Det gör att Artja Bergström vågar lova att det kommer märkas att pastoratet fått en ny kyrkoherde.

– I den kommer barn och ungdomar sättas i fokus och vi kommer även jobba mycket med generationsöverskridande mötesplatser. Det arbetet kommer jag vara mycket aktiv i och jag tror det kommer ge ringar på vattnet.

Fakta

Namn: Arja Bergström

Ålder: 53 år

Familj: Maken Richard Bergström, rottweilern Ebba, tre utflyttade barn och fyra barnbarn.

Bor: I Tobo, vid sjön Gissen. Det är mitt oparadis på jorden.

Intressen: Golf, att vistas i naturen och familjen förstås. Vi har alla våra barn och barnbarn på nära håll.

Läser just nu: Om kyrkoherdesläkten Andrae, jag läser in mig på prästhistorien i Vena.

Ser helst på TV: Ska jag säga det. Ha ha! Spänning och skräck. Det har intresserat mig sedan jag var liten.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt