Annons:

Ännu inget klart i jakten på ny ordinarie kyrkoherde:

Aspelands pastorat jobbar vidare med att hitta en ny kyrkoherde och går inom kort ut med en annons i Kyrkans Tidning. Foto: Ossian Mathiasson

Ännu inget klart i jakten på ny ordinarie kyrkoherde: "Inget quickfix"

Aspelands pastorat står alltjämt utan en ordinarie kyrkoherde efter Mikael Erikssons avhopp i vintras. 
– Vi håller på med rekryteringsprocessen. Det är inget som går på en kafferast, säger kyrkorådets ordförande Ulla Lisedahl. 

Annons:

Mikael Eriksson lämnade in avskedsansökan strax före jul 2020 och komminister Ola Sandberg klev in i rollen som tillförordnad kyrkoherde. 

Kyrkorådets ordförande Ulla Lisedahl berättade i en intervju med vår tidning att de skulle starta upp en rekryteringsprocess så fort som möjligt för att leta reda på en ny kyrkoherde. Det har gått nästan fem månader sedan Mikael Erikssons avhopp – och hans permanenta ersättare är inte på plats än. 

– Vi håller på att rekrytera en ny kyrkoherde. Annonsen kommer ut i den rikstäckande tidningen ”Kyrkans Tidning” snart, men jag kan inte säga exakt när. Vi har inte varit ute med någon annons än men jag kan tänka mig att det blir i slutet av maj månad, säger Ulla Lisedahl. 

Hon tror att sista ansökningsdag blir någon gång i augusti och hoppas att den nya kyrkoherden kan vara på plats före årsskiftet. 

– Jag skulle gissa på att det blir klart vid årsskiftet. Det kan gå fortare men det är i alla fall vad jag själv tror, säger Ulla Lisedahl. 

"Inget quickfix"

Pastoratets verksamhet har inte påverkats nämnvärt av Mikael Erikssons avsked, enligt Ulla Lisedahl. 

– Verksamheten är inte annorlunda utan det rullar hela tiden på. Vi håller på med byggnationer och andra projekt. På grund av pandemin har vi digitala gudstjänster. Vi spelar in en gudstjänst i veckan plus en andakt till lördagskvällen. Varje söndag finns det alltid två öppna kyrkor som folk kan besöka för att tända ett ljus och sitta ner en stund.

Känner du att det är bråttom med att hitta en ny kyrkoherde?

– Vi klarar oss bra som det är just nu. Vi har otroligt duktig personal. 

Hur har ert arbete sett ut sedan Mikael Eriksson lämnade pastoratet?

– Det är inget quickfix. Rekryteringsprocessen görs på ett speciellt sätt. Man vill ta reda på vad man vill ha för kyrkoherde och vad personen ska kunna. Det är mycket att tänka på. Vi arbetar efter en metod som heter kompetensbaserad rekrytering. 

Vad finns det för viktiga egenskaper som ni söker hos en ny kyrkoherde?

– För att vara kyrkoherde så ska du vara prästvigd, ha arbetat som präst i minst tre år och ha en speciell utbildning, likt en ledarskapsutbildning. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt