Annons:

Hon vänder hem och blir ny präst i pastoratet: ”En Arja-effekt”

"Det känns som att komma hem", säger komminister Susanne Elssjö som återvänder till Aspelands pastorat, med ansvar för Mörlunda-Tveta och Målilla med Gårdveda. Foto: Nellie Lagerqvist

Hon vänder hem och blir ny präst i pastoratet: ”En Arja-effekt”

Efter flera års sökande efter en ny präst förstärks styrkan av Susanne Elssjö som återvänder till pastoratet.
– Jag tror det är en Arja-effekt, säger Ulla Lisedahl, kyrkorådets ordförande.

Annons:

Aspelands pastorat har letat efter en präst sedan 2020. Nu är det klart, Susanne Elssjö har anställts som komminister.

Hon är en bekanting sedan hon jobbade som präst i huvudsak i Hultsfred och Lönneberga, men även en del i Vena mellan åren 2014 som nyutbildad präst till hösten 2019.

– Det känns jätteroligt. Jag har längtat tillbaka, har tänkt att det blir nog bättre med tiden. Det känns som det är där jag hör hemma på något sättsäger Susanne Elssjö när Dagens Hultsfred når henne på telefon.

”Gammalt och nytt”

Sedan hon lämnade Hultsfred har hon varit anställd församlingsherde i Misterhults församling i Södra Tjust pastorat i Västervik.

Den 23 juni kommer hon tillbaka ”hem” med ansvar för församlingarna Mörlunda-Tveta och Målilla med Gårdveda.

– Det är spännande att det är gammalt och välkänt men ändå nytt med nya utmaningar, säger Susanne Elssjö. Välkänt eftersom jag har vänner och arbetskamrater där, så det blir trevligt att träffa församlingsborna igen, samtidigt har mycket nytt hänt medan jag varit borta. 

”Känns jättebra”

Ulla Lisedahl är tacksam för att det löst sig så bra.

– Det är många församlingar som söker präster. Nu hade vi faktiskt flera som sökte, men fastnade för Susanne Elssjö som vi vet vem hon är och hon kan pastoratet. Hon är känd med befolkningen och församlingarna känner henne. Så det känns jättebra, säger hon.

Vad tror du det beror på att flera sökte tjänsten nu, efter att det varit trögt länge?

– Jag tror det är så här: innan hade vi en tillförordnad kyrkoherde och man vill gärna veta vem sin chef ska bli. När vi inte hade en permanent lösning avvaktar man lite och ser hur det blir. Så skulle jag resonera om jag skulle söka. Så det här är en ”Arja-effekt” kan man säga.

Susanne Elssjö håller med.

– Det tror jag också på. Det blir en ny start och kan bli så att fler blir sugna på att börja jobba i Aspeland, det får nytt liv.

Söker ytterligare en präst

Det saknas ytterligare en präst i pastoratet. Sedan man förstärkte med ytterligare en diakon i form av Emmie Davidsson tycker man sig ändå ha bra med personal.

– Men en präst till måste vi ha. Kyrkoherderollen är så annorlunda mot förr. Det är så mycket administration idag, så man mäktar inte med allt. Så vi söker vidare, säger Ulla Lisedahl.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt