Annons:

 • BILDEXTRA: Barnens trädgård invigd –

  Verksamhetschef Yvonne Nelson hade fått den äran att klippa bandet och sa sig vara stolt över att få inviga elevernas fantastiska trädgård. Foto: Lotta Madestam

 • BILDEXTRA: Barnens trädgård invigd –

  Projektledare Madelene Askevik lät klass för klass välja en egen odlingslåda och berättade om planerna framåt. Foto: Lotta Madestam

 • BILDEXTRA: Barnens trädgård invigd –

  "Jag vill odla solrosor och tomater. Och jordgubbar", sa Livia Lahti Arvidsson i årskurs fyra. Foto: Lotta Madestam

 • BILDEXTRA: Barnens trädgård invigd –

  Alla skolans elever samlades för att inviga Barnens trädgård. Foto: Lotta Madestam

 • BILDEXTRA: Barnens trädgård invigd –

  Yvonne Nelson, verksamhetschef grundskolan, överlämnade en gåva i form av ett äppleträd med förklaringen att äpplet är kunskapens frukt. Foto: Lotta Madestam

 • BILDEXTRA: Barnens trädgård invigd –

  Musiklärarna Thomas Åstrand och Michael Reinisch spelade Uti vår hage och Blåsippor som en inledning på invigningen. Foto: Lotta Madestam

 • BILDEXTRA: Barnens trädgård invigd –

  Barnens trädgård har skapats i Boställets trädgård, där varje klass fått en egen odlingslåda. Ett projekt som skapats i samverkan mellan skolan och ortens hembygdsförening med fokus på hållbarhet, biologisk mångfald och framtid. Foto: Lotta Madestam

 • BILDEXTRA: Barnens trädgård invigd –

  Yvonne Nelson invigningstalade till elever, personal och hembygdsföreningens representanter. Foto: Lotta Madestam

 • BILDEXTRA: Barnens trädgård invigd –

  Louise Andersson är rektor på Vena skola. Foto: Lotta Madestam

 • BILDEXTRA: Barnens trädgård invigd –

  Foto: Lotta Madestam

BILDEXTRA: Barnens trädgård invigd – "Vill odla solrosor"

Barnen på Vena skola har fått en egen trädgård – ett inspirerande och spännande uteklassrum där eleverna ska odla och hjälpas åt med skötseln.
– Jag vill odla solrosor och tomater. Och jordgubbar, sa Livia Lahti Arvidsson.

Annons:

Tillsammans med sina skolkamrater var hon med och invigde Barnens trädgård på fredagen. Ett projekt som skapats i samverkan mellan skolan och ortens hembygdsförening med fokus på hållbarhet, biologisk mångfald och framtid.

– Vi är mycket stolta över det här samverkansprojektet. Vårt mål är att Bostället ska bli en plats där teori kan möta praktik. I projektet Barnens trädgård vill vi skapa grönare, mer variationsrika och pedagogiska utemiljöer och genom odling få igång en pedagogisk grön verksamhet i anslutning till skolans utemiljö, säger projektledare Madelene Askevik.

”Gjort ett fantastiskt jobb”

Yvonne Nelson, verksamhetschef grundskola, hade fått den äran att klippa bandet och sa sig vara stolt över att få inviga deras fantastiska trädgård.

– Ni har gjort ett fantastiskt jobb under vintern och våren och skapat ett spännande klassrum. Ett rum med himlen som tak och marken som golv. Ett rum där ni kan andas frisk och härlig luft, känna vinden mot kinderna och få naturens alla dofter i näsan, sa hon och överlämnade en gåva i form av ett äppleträd med förklaringen att äpplet är kunskapens frukt.

 Ta tillvara naturens resurser

Barnens trädgård har skapats i Boställets trädgård, där varje klass gick igenom fröer och sådd på fredagen och med hjälp av Emma Jansson, illustratör och författare, gjordes skyltar till de odlingslådor som klasserna fick välja ut. 

– De ska ni få måla faluröda när det blir lite varmare och här ska också upp ett växthus, sa Madelene Askevik sedan hon samlat barnen omkring sig i trädgården där eleverna ska få möjlighet att ta ut svängarna med sin experimentlust.

Hembygdsföreningen sökte miljömålspengar av länsstyrelsen och beviljades 50 000 kronor för uppsättande av växthus. I övrigt har mycket ideellt arbete och material skänkts av lokala företag för att möjliggöra Barnens Trädgård.

Inlagt i läroplanen

Vena skola har lagt in arbetet i sin läroplan och schemalagt tid för odling varje vecka. Till sin hjälp har de odlingskonsulent Sara Schörling.

– Att skapa en trädgård som ni har gjort är att tillvarata naturens resurser för när vi samarbetar med naturen, är snäll mot den och inte smutsar ner och förstör så ger den oss allt vi behöver tillbaka, sa Yvonne Nelson.

Som kanske ståtliga solrosor, tomater och jordgubbar.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt